Опасни излети

Жељка Домазет

Епитет највећег "политичког пиромана" у БиХ свакако без дилеме може понијети посланик СДП-а Денис Бећировић.

Бећировић је творац иницијативе о Суторини која је уродила затезањем између БиХ и Црне Горе. Бећировићева је и иницијатива о резолуцији о Сребреници која је изазвала буру реакција у БиХ и запалила политичку сцену у БиХ, направила раздоре и подјеле.

У кухињи млађаног Бећировића је смишљено и писмо о лажној парламентарној подршци британској резолуцији о Сребреници које је упућено генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну које је потписало 25 посланика мимо одлуке Парламента и мимо воље посланика из Републике Српске и ХДЗ-а БиХ.

Тиме је направљено кривично дјело а у Уједињене нације послана искривљена слика о ставу БиХ.

Најновија идеја Дениса Бећировића је иницијатива да Савјет министара доставља информацију Парламенту о ефектима специјалних и паралелних веза Српске и Србије коју је Парламенту БиХ.

Њу је упутио ових дана док на све стране прште којекакве запаљиве изјаве након британске резолуције и покушаја атентата на српског премијера Александра Вучића. Нити су Савјет министара а ни Парламент ове земље надлежни да расправљају о специјалним и паралелним везама РС и Србије, нити је то непознаница за Бећировића.

Дејтонским споразумом и Уставом ове земље јасно је прописано у чијој су надлежности ове ствари јер у најважнијем акту ове земље јасно пише да РС и Србија имају право на специјалне и паралелне везе и њихово је да се тиме баве, планирају и анализирају.

Бећировић је кренуо с мора и пореметио односе ове земље са Црном Гором, па наставио да их ремети са Србијом и како је кренуо ускоро би на ред могла доћи и Хрватска, а због чињенице да на мору граничимо на неки начин и са Италијом не би чудило да и ту покуша наћи неки камен спотицања. Ко зна.

Буде ли ова земља насједала на Бећировићеве политичке пироманске излете и иницијативе, још задуго неће изаћи из властитог блата и заратиће са цијелим демократским свијетом. За сада га, срећом, мало ко схвата озбиљно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана