Опасне игре

Ведрана Кулага Симић

Изборно законодавство у БиХ годинама је на под лупом домаћих и страних стручњака, али и политичара, али иако су покренути многи поступци како би се цијели систем унаприједио, а тиме и обезбиједио да воља бирача не буде прекројена на овај или онај начин, није се одмакло далеко од почетка.

У протеклим годинама на измјенама и допунама Изборног закона радиле су бројне радне групе. Неке козметичке измјене су угледале свјетлост дана, а копља се и данас ломе о крупнијим питањима тако да су рјешења, на која би потпис ставиле све стране у БиХ, на предугом штапу.

Иако је сваки изборни циклус носио са собом одређене дилеме, упозорења и проблеме, ситуација на терену је потпуно другачија и драматичнија када је у питању овогодишња трка за мандате на локалним нивоу. Осим старих и добро знаних проблема, сада је игра пребачена на виши ниво тако да се све ставља на веома танак лед.

Централна изборна комисија је, након што до истека законског рока није званично добила потребну суму за спровођење локалних избора, одлучила да нова политичка провјера код бирача буде у новембру. Иако је крајњи рок у којем су могућа помјерања 30 дана, биралишта ће бити отворена и након истека тих дана.

И ту се отворила нова дилема у БиХ у вези са примјеном одредаба Изборног закона у којем прецизно не пише да комплетан изборни процес може бити пролонгиран у том периоду, а још већи проблем су све теже критике које се односе на избор нових чланова изборне комисије.

Док дио политичких странака у БиХ тврди да дио ЦИК-а није легитиман јер није изабран у складу са постојећим процедурама, други сматра да је све у реду и да нема потребе да се чекају судске одлуке по основу захтјева које су поднијели бивши чланове те изборне комисије.

И у том кругу процедура и интереса се вртимо готово од почетка године и све су прилике да је пред нама поприлично врело изборно, политичко љето.

Збуњени су већ и бирачи. Слушају и не вјерују да се политичким играма не назире крај. Закони се морају поштовати, али БиХ је земља у којој ништа није јасно, гдје су интереси и појединци изнад свега па стога превише ни не чуди све ово што се дешава.

Потребна политичка воља изостала је на многим пољима. Изборни темељ је само једно од њих. Увијек лични интереси, ма колико били бесмислени, избију у први план на крају и сруше све, евентуално, до тада договорено.

Избори су демократско право. Свако има право да бира и да буде биран и то је нешто о чему се не полемише.

Политички представници и други изабрани морају да се држе процедура те дају све да изборни процес прође без мрља. Једна од кључних обавеза јесте да се већ једном, јер увелико касне, ухвате озбиљно у коштац и среде стање у изборном законодавству. БиХ не смије постати још један “Мостар”, а линија је танка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана