Опасне играчке

Драгана Орловић

Ријетко када ћемо у нашим продавницама купити играчку а да на полеђини не пише “Мејд ин Чајна”. И ако нема, велика је вјероватноћа да је ипак произведена тамо, али је само увезена преко неке друге или треће земље. Родитељи треба да буду веома опрезни приликом куповине, да ­не би угрозили здравље својих малишана, јер инспекцијски извјештаји показују да су међу контролисаним играчкама из увоза све неисправне пошиљке управо из Кине.

Најновији случај је омиљени и популарни “љигавац”. Ријетко које дијете да га нема. А управо ту играчку Европска унија посљедњих мјесеци махом забрањује због прекомјерне количине бора, који може негативно утицати на здравље дјеце, а повучена је и са тржишта Републике Српске, јер није била декларисана у складу са законом.

Тачније, у Инспекторату РС кажу да су протеклих дана по налогу општинске и републичке здравствене инспекције са тржишта повучена 2.202 “љигавца”. На основу споразума са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ планирано је да и ове “љигавце” лабораторијски испитају, да би утврдили да ли су и колико штетни.

Са друге стране, у агенцији тврде и да редовно прате систем за брзу размјену информација о опасним производима ЕУ (РАПЕЏ), као и да су упознати са опасним играчкама. Тако да не треба одмах паничити и мислити како су све кинеске играчке штетне. Ипак додатни опрез никада није на одмет.

Посебно ако се узме у обзир низ нежељених здравствених ефеката у контакту са играчкама које садрже све те разне недозвољене материје.

Тако на примјер, играчке које имају прекомјерне количине бора, уколико су им малишани били краткотрајно изложени могу имати проблема са кожом или крварењем из носа, док постоје и неспецифични симптоми као што су главобоља, мучнина, повраћање и пролив.

Код дуготрајне изложености бору истраживања која су спроведена указују и на повећање ризика од оштећења репродуктивног система и то нарочито код мушке популације.

Зато једина превенција јесте опрезна куповина.

Прије него што обрадујемо малишане неком новом лоптом, лутком или симпатичним “љигавцем” не кошта нас ништа да пажљиво прочитамо декларацију. Ако нам је она нејасна или је уопште нема, лако ћемо играчку одложити и изабрати другу. Јефтиније је и у сваком случају боље него касније страховати да ли смо играчком угрозили здравље своје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана