Опасна забава

Драгана Орловић

Трајно оштећење слуха, опекотине на рукама и лицу, повреде шаке, прстију и очију само су неке од посљедица непажљивог руковања пиротехником.

Новогодишњи празници за секунду могу постати права ноћна мора, што је потврдио и најновији случај у Добоју.

Тринаестогодишњак је са оцем у новогодишњој ноћи испаљивао ракету и остао без два прста. Експлодирала му је у руци. Одмах је упућен у болницу, гдје су му ампутирани четврти и пети прст, док је на трећем наступила фрактура. Несрећа у секунди.

Овакви и слични случајеви још једном су потврдили да се не ради о безазленој забави и да је неопходна нулта толеранција када је ријеч о дјеци, петардама и свим осталим пиротехничким средствима. Не треба их учити да је бацање петарди забава и задовољство, јер повреде могу бити тешке.

Јаке детонације пиротехничких средстава и бука коју производе плаше бебе, сметају старијим људима, хроничним болесницима, епилептичарима, животињама…

Потпуно је нејасно ко може остати имун на прегласно пуцање и коме то представља задовољство, посебно када се узму у обзир трајне посљедице које овај вид забаве неријетко оставља.

Ипак, да су пиротехничка средства неизоставан детаљ на слављима, свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, према којима је за 11 мјесеци прошле године увезено више од 200.000 килограма разних пиротехничких производа вриједних 1,3 милиона марака.

У истом периоду 2020. године увезено је око 375.000 килограма пиротехничких средстава у вриједности већој од два милиона марака. Купују их, па потом губе прсте, руке, па чак и очи.

Да би грађане упозорили на опасност и посљедице које настају усљед нестручне употребе пиротехничких средстава, као и на незакониту употребу ватреног оружја, Министарство унутрашњих послова РС спроводи кампању “Петарде нису играчке” која ће трајати до 15. јануара. Употреба пиротехничких средстава на мјестима која за то нису предвиђена кажњива је и Законом о јавном реду и миру, а предвиђене казне за физичка лица крећу се од 300 до 900 марака, а за правна од 2.000 до 6.000 КМ.

Нажалост, примјена овог, као и многих других закона само је мртво слово на папиру. Петарде, ракете и остали пиротехнички производи у вријеме новогодишњих и божићних празника могу се купити на сваком ћошку, а о њиховом коришћењу сувишно је и говорити. Довољно је само слушати детонације и буку са свих страна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана