Опасна опсада

Вељко Зељковић

Сцене као из неког ратног апокалиптичног филма. Од избјегличког кампа у Липи готово да није остало ништа, тек велико згариште. Сличне слике смо половином ове године могли видјети и у кампу Морија, на грчком острву Лезбос. У оба случаја мигранти су направили прави хаос желећи, наводно, да ријеше свој статус. Њих више од 1.200 данас држи под правом опсадом град Бихаћ. Желе да се врате у затворени прихватни центар “Бира”. Грађани Бихаћа категорични - нећемо дозволити повратак миграната у град.

Иако су на овакав расплет догађаја упозоравали многи, домаће власти су потпуно заказале, али и дволична међународна заједница која је од БиХ свјесно направила паркинг за мигранте. Говоре о људским правима, слободи кретања, а у исто вријеме те исте мигранте не желе у својим земљама, јер се боје “најезде која би могла угрозити њихов начин живота”. Умјесто тога шаљу нам контејнере, ћебад и шаторе. При томе нам соле и памет и условљавају гдје може, а гдје не, бити подигнут избјеглички камп. Немој случајно да буде близу хрватске границе и Европске уније. Све ово се прелама по леђима обичних људи. Грађани Бихаћа, али и других општина и градова који се налазе на мигрантској рути, у страху. Оправданом, јер мигранти постају све насилнији и очајнији. Проваљују у куће и викендице, нападају и убијају људе, краду, силују, обрачунавају се између себе.

Неспособност бх. власти да се озбиљније позабави овим проблемом вјероватно ће бити само додатни  катализатор да ова криза прерасте у нешто што нико не би пожелио. Бихаћ и други градови полако али сигурно постају опасна мјеста живљења.

И док је овај град под правом опсадом миграната који се скривају по шумарцима, министар Селмо Цикотић из безбједне позадине пише некаква писма, па чак говори како су они добри за економију. То су ваљда у ово вријеме пандемије једини туристи. А шта је требало да буде урађено? Као прво, није се смјело дозволити да БиХ постане слијепо цријево које сваким даном постаје све упаљеније. Задовољили смо се некаквим милионима евра помоћи које су нам из тих “демократских” земаља слали за смјештај избјеглица. Они ближе лонцу у којем се све то кувало мало су се уплусали и дозволили да ово постане велики проблем који ће бити све теже ријешити. И на крају пар питања надлежнима. Да ли је ико ухапшен због паљења кампа и због чега није? Гдје су сада разни Комшићи, Џаферовићи, Изет-бегови? Смије ли ико од њих отићи у Бихаћ?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана