"Олуја" - злочин без казне

Ведрана Кулага Симић

Година за годином и наниза их се 21. Поново су све очи упрте у некадашња српска огњишта, Хрватску и тамошње власти у нади да ће коначно прихватити истину тог љета са средине деведесетих година прошлог вијека.

Хрватска акција "Олуја" обиљежила је српски народ и узела оно за шта је живио до тада. Поља, домове и највредније од свега - бројне невине животе.

Нико за то није још ни одговарао, а иако бројке несумњиво говоре да је извршено масовно етничко чишћење Срба са тих подручја, многи и даље глуме "слијепце" па чак и бацају изнова со на рану.

Овогодишње обиљежавање страдања и прогона Срба из тог дијела Хрватске протиче у знаку поновног буђења злих идеологија које су и довеле до егзодуса.

На то сасвим јасно указују потези које је само у неколико дана повукла хрватска власт покушавајући да ревидира један дио историје и тако додатно и још јаче увриједи и преживјеле и све оне којима ће ових дана бити одата пошта и запаљене свијеће.

Сви они заслужују да истина изађе на видјело. Званично, јер је и више него кристално јасна. Томе свједоче бројке и све оне слике које посебно изађу у први план баш у ове августовске дане.

Колоне избјеглица и њихово гранатирање видјели су сви. О злочинима у Двору постоје филмови и свједочења, али нема оног што је најважније - одговорности за то.

О "Олуји" треба да причамо стално и истим интензитетом, а не само у дане када се обиљежава годишњица, јер ће се године и даље низати, а људима треба епилог који предуго чекају "расути" по Српској, Србији и широм свијета.

Слике стравичног прогона неће изблиједјети, и не смију, то је јасно, али вријеме узима данак. Они који су преживјели тешке године од те несрећне 1995. сада само чекају једно - правду.

Злочини не смију да остану некажњени, без обзира на то чија их је рука починила. Жртве морају пронаћи спокој и српске као и све друге, али нажалост све се чини да се "Олуја" наставља.

И све док вјетрови прошлости буду дували овим поднебљем, неће бити ведре будућности која нам је свима потребна.

Нема потребе за чишћењем темеља злих идеологија, али има за постављење нових зарад будућности покољена која долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана