Олуја и Силајџић

Жељка Јаворац
Олуја и Силајџић

У каквој то БиХ живимо и какав је њен правосудни систем најбоље говори чињеница да је данас, петнаест година послије погрома српских цивила у акцији "Олуја", на челу њеног Предсједништва Харис Силајџић, особа осумњичена као одговорна за те злочине.

Ове тврдње су документоване, а докази о одговорности одавно прослијеђени Тужилаштву БиХ али Силајџић, умјесто да буде позван на одговорност, обавља једну од највећих функција у БиХ.

Харис Силајџић и Крешимир Зубак били су потписници "Сплитске декларације", која је претходила акцији "Олуја".

Пуни назив овог споразума је "Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона, заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења сукладно напорима међународне заједнице". РБиХ и Хрватска су се тада "бранили" од "српске агресије" бомбардујући колону у којој су од 200.000 прогнаника, 60 одсто били жене, дјеца и старци. Ријеч је дакле о одговорности за један од највећих некажњених ратних злочина почињених над српским цивилима у протеклом рату.

Да акција "Олуја" није била чисто војна акција и одбрана од агресора, потврђује чињеница да су нестали списи о том догађају, списи који, вјероватно, свједоче о одговорности и много значајнијих особа него што је Силајџић или Зубак.

Медији су објавили и транскрипте који говоре о умијешаности СAД у злочине над Србима у "Олуји", али Српска не може да задовољи правду ни када је Силајџић у питању, а камоли СAД.

С обзиром на досадашње искуство, Република Српска још дуго неће ни задовољити правду на домаћим судовима, а не може много да очекује ни од политизованог Тужилаштва БиХ. Чињеница је да су неславно прошли и покушаји процесуирања ратних злочина на другим судовима, ван БиХ. Чини се да је новац исламских земаља још јачи од било ког права и правде, али болна је чињеница да се и новац БиХ користи да се купи истина која одговара политичком Сарајеву, Срби још једном понизе и сатанизују, а њихово страдање умањи.

Очигледно је да стране политике још имају јак утицај на дешавања у БиХ и да се посљедњих година није много промијенио став о протеклом рату у БиХ. Узалуд Србима докази, свједоци, силна папирологија...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана