Окрњена држава

Жељка Домазет

Да је у БиХ некоме заиста стало да буду паралисана сва три стуба власти показала је и задња, на силу организована, хитна сједнице Представничког дома. Занимљиво је да су најоштрији у критикама правосуђа БиХ били управо они који су доскора били најгласнији у тврдњама да је свака расправа о правосуђу у овој земљи директан удар на независност и непристрасност правосуђа. Однедавно, откако је СДА и бошњачка страна изгубила важне полуге у правосудним институцијама на нивоу БиХ, од одласка бившег предсједника Суда БиХ Меџиде Кресо и овјереним именовањем Гордане Тадић на њено мјесто, кренула је оркестрирана хајка на ВСТС, Суд и Тужилаштво на нивоу БиХ. Тврде да је правосуђе под директним политичким утицајем и да би га требало тотално преуредити.

Напади иду толико далеко да су сада они који су традиционално говорили да је правосуђе на нивоу БиХ антидејтонска категорија, да га треба реформисати и учинити ефикаснијим и да Закон о ВСТС-у треба  мијењати а предсједника Суда БиХ и главног тужиоца бирати у парламенту како је то у свим нормалним земљама, сада су доведени у ситуацију да га почињу бранити јер иза цијеле ове хајке не стоји жеља за реформом него за политичким позицијама у правосудним органима.

Закључци који су изгласани захваљујући бошњачким гласовима и гласовима четири српска посланика толико су чудни да се свако разуман пита шта се иза брда ваља. Ако се у сали парламента чује и закључак како на челу ВСТС-а, Суда и Тужилаштва БиХ треба да сједе странци, онда заиста мора свако да се пита куда то иде ова земља. Странци су из правосудних институција отишли прије много година, те би стога њихово враћање у правосудни систем  била додатна потврда да је ова земља протекторат, да њоме управљају странци и да су званичници ове земље само марионете које не смију да мисле својом главом.

Захтјев да комплетан ВСТС поднесе оставку није ништа друго до директно уплитање у рад правосуђа и обезглављивање ове институције. Управо они који су изгласали захтјев за оставке годинама опструишу измјене закона о ВСТС на које их управо позивају носиоци правосудних институција у овој земљи. Да би сви закључци које је усвојио крњи парламент имали било какву снагу мора их потврдити и Дом народа који такође ни на који начин не може да се окупи и ради, јер  је такође неко у овој земљи, а у првом реду СДА њихови сателити одлучио да не буде формиран нови сазив Савјета министара који би могао донијети и измјене закона о ВСТС-у. Популистички захтјев да чланови  ВСТС-а поднесу  оставке има снагу као да је којим случајем ВСТС изгласао закључак да посланици поднесу.

Буду ли главни ликови у овој земљи наставили овако да раде, доносећи непроводиве закључке, сазивајући сједнице без икаквог ефекта и усвајајући одлуке које не могу бити спроведене, истовремено, призивајући странце, биће то знак да све иде путем коначног уништења БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана