Окови корупције

Ведрана Кулага Симић

О корупцији у БиХ причају сви одреда. Једни како корупција све јаче пушта своје коријене у све сфере живота, други како се мора пронаћи начин да се они сасијеку, док се трећи праве и глуви и нијеми када се она помене.

Надлежне институције у овој земљи често изађу у јавност са информацијама да су усвојили оваква и онаква акта с циљем борбе против корупције, али на терену још нема позитивних резултата.

Слика и прилика ситуације, када је ријеч о највећој пошасти савременог друштва, је сама Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, која, како тврде они који њоме руководе, нема потребне предуслове за рад, али ни "респект" других институција. Чак не знају ни шта заправо треба да ураде када добију пријаву, јер то није регулисано законом.

И како онда уопште можемо и да причамо о преданој борби против корупције у БиХ ако свако може да игнорише њихове захтјеве и предложене мјере и прође без икаквих санкција?

Са корупцијом се тешко боре далеко напредније и веће земље од БиХ, али то никоме не може бити изговор у овој, нашој. За похвалу је труд који надлежни улажу у изради стратегија, акционих планова, закона, али све пада у воду када резултата на терену нема ни на видику. А то је и више него очигледно.

То су признали у самој Агенцији. Кажу да ће њихов извјештај о раду за прошлу годину показати да је корупција све тежа и тежа у БиХ, а показатељи не би смјели да буду такви, ако се узме у обзир да су свима пуна уста борбе против корупције.

Досадашња акта и рад нису дали жељене резултате и то се види из дана у дан. Из извјештаја у извјештај, било да се ради о онима који се праве у домаћим институцијама или онима који нису у границама БиХ.

Јасне су двије ствари. Прва је да корупција у БиХ напредује, умјесто да, ако ништа друго, стагнира, а друга да надлежни нису одговорили изазову који је пред њих поставила.

То ствара лошу слику о БиХ. Мало ко ће се усудити да дође и ради у земљи која је на лошем гласу, а која не жели истински да се ухвати у коштац са највећом пошасти која улази у све њене поре.

Вријеме је да многи у овој земљи пређу са ријечи на дјела, јер смо се до сада наслушали доста приче о корупцији. Вријеме је да нешто конкретно буде урађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана