Охрабрење Србима

Жељка Добрић
Охрабрење Србима

Владика захумско-хецеговачки и приморски Григорије јуче је преселио у Мостар - град у којем је сједиште епархије било два вијека. У јеку ратних сукоба и владика је, међутим, морао да избјегне, па је до јуче сједиште епархије било у Требињу.

Иако се владика Григорије преселио из Требиња у Мостар, најјужнији град Српске и даље ће остати црквени центар епархије, због великог броја православних хришћана који у њему живе, док ће Мостар бити административни центар. То би могла бити нит која ће чвршће повезати Мостар и Требиње чију би сарадњу радо видјели с обје стране међуентитетске границе. Повратак владике у Мостар имаће снажан утицај на прилике у долини Неретве. Његовим доласком највећу корист имаће српски повратници, који су у послијератном периоду преживјели тешке године у Мостару и другим херцеговачким градовима Федерације БиХ. Осим духовне подршке повратком владике у Мостар учврстиће се везе тог краја са Републиком Српском. Надамо се да ће владика Григорије, као што је то и до сада чинио, својим ауторитетом утицати и на власти херцеговачких градова да убудуће другачијим погледом гледају на српске повратнике, који ће коначно добити вођу и ауторитет који ће заступати њихове интересе и увијек бити на њиховој страни.

Ово је идеална прилика и позив Србима који су се колебали да поново започну живот на својој дједовини и вјековним огњиштима.

Прије рата у Мостару је живјело око 26.000 Срба, а данас их је на својим имањима, према процјенама, свега четвртина од предратног времена. Зато можемо очекивати да ће владикино пресељење из Требиња у Мостар охрабрити повратак којем ће умногоме допринијети и обнова вјерских објеката.

Учешћем у обнови порушених цркава Мостар је посљедњих година показао добронамјерност и отвореност за суживот, а владикин повратак у срце Херцеговине требало би да представља печат помирењу.

Да би се то и догодило потребно је гостопримство Хрвата и Бошњака који би морали да прихвате добре намјере Српске православне цркве. Јер с њим ће доћи и многи други добронамјерни Срби без којих Мостар ни било који други град не може да буде оно што је био.

БиХ је неопходан већи степен толеранције према другоме и другачијем и отворености за суживот, а Епархија захумско-херцеговачка повукла је важне потезе како би сви у том мечу побиједили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана