OHR

Горан Маунага

Иако је до­го­во­ром ли­де­ра шест стра­на­ка о пи­тањима вој­не имо­ви­не у БиХ испуњен и посљедњи услов за за­тва­рање OHR-а, Кан­це­ла­ри­ја ви­со­ког пред­ста­вни­ка, та­чно ка­ко се и оче­ки­ва­ло у Српској, ипак још уви­јек не­ће би­ти за­тво­ре­на.

Ко­ли­ко ће то по­тра­ја­ти, ни­ко не мо­же да пре­ци­зи­ра, па ни сам ви­со­ки пред­ста­вник Ва­лен­тин Ин­цко, ко­ме, на­ра­вно, од­го­ва­ра што ду­жи ос­та­нак у земљи си­ро­ма­шних, у ко­јој њего­ва пла­та изно­си 50.000 КМ.

Ма­да су, кул­тур­но и ди­пло­мат­ски, пред­ста­вни­ци чла­ни­ца зе­маља Упра­вног одбо­ра Са­вје­та за спро­во­ђење ми­ра у БиХ поз­дра­ви­ли до­го­вор ли­де­ра о пи­тањима вој­не имо­ви­не, на­гла­си­ли су да за­тва­рање OHR-а за­ви­си од спро­во­ђења тог до­го­во­ра. A ко ће и ка­ко оцјењива­ти ква­ли­тет при­мје­не до­го­во­ре­ног, до­кле ће то тра­ја­ти одлу­чи­ва­ће, на­ра­вно, опет ам­ба­са­до­ри УО ПИЦ-а.

Шта то зна­чи? То зна­чи да ће, без об­зи­ра на ствар­ну си­ту­аци­ју на те­ре­ну и на ис­тин­ску ус­пје­шност спро­во­ђења до­го­во­ра о вој­ној имо­ви­ни, OHR још по­при­ли­чно ду­го ос­та­ти у БиХ. Јер тврдња да “за­тва­рање OHR-а за­ви­си од спро­во­ђења тог до­го­во­ра” је са­мо из­го­вор.

Да је то та­ко пот­врди­ли су и у Aм­ба­са­ди СAД, ис­та­кав­ши да је “на Са­вје­ту за спро­во­ђење ми­ра да одре­ди ка­да су сви усло­ви испуњени” те да су “вој­на и држа­вна имо­ви­на дио 'пет плус два' циљева и усло­ва за тран­зи­ци­ју OHR-а”.

На­ра­вно да зна­мо да је ра­ни­је пре­ци­зи­ра­но да испуњавање “пет плус два” циљева и усло­ва одре­ђу­је ка­да ће OHR би­ти за­тво­рен и на­ра­вно да зна­мо да су вој­на и држа­вна имо­ви­на дио “пет плус два”, али нам је ја­сно и шта зна­чи оно што до са­да ни­кад ни­је ре­че­но, а то је да је “на Са­вје­ту за спро­во­ђење ми­ра да одре­ди ка­да су сви усло­ви испуњени”.

Да­кле, зна­мо да Са­вјет одлу­чу­је о за­тва­рању или оп­стан­ку OHR-а, али на­гла­ша­вање то­га да ће Са­вјет одре­ди­ти и кад су сви усло­ви испуњени, зна­чи са­мо то да се ра­ди о прои­звољнос­ти и са­мо­вољи, ко­ја, као и до са­да, би­је­ло мо­же оци­је­ни­ти и про­гла­си­ти црним, и обрну­то.

С об­зи­ром на то да су испуњени сви усло­ви, прво би тре­ба­ло да бу­де за­тво­ре­на су­пер­ви­зи­ја за дис­трикт, па да усли­је­ди за­тва­рање OHR-а, те ствар­не ко­чни­це де­мо­крат­ском ра­зво­ју БиХ и њеном пу­ту ка ЕУ.

У ПИЦ сви гле­да­ју. Та одлу­ка не­одољиво под­сје­ћа на већ де­це­ниј­ско одлу­чи­вање мо­ћни­ка о то­ме ко су ов­дје до­бри, а ко ло­ши мом­ци. A та пре­су­да је ко­на­чна и из­вршна, без пра­ва на жал­бу и без об­зи­ра на то што је по­гре­шна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана