OHR-ови стручњаци

Жељка Домазет
OHR-ови стручњаци

Да је OHR неупућен и необавијештен о ситуацији у БиХ, најбоље потврђују резултати до којих су дошли њихови "стручњаци" када су пописивали државну имовину у БиХ.

Стручност OHR-ових "стручњака" најбоље ће демантовати чињенице које су изашле на видјело послије списка који су сачинили, а из кога се види да је OHR као државну имовину пописивао брда и долине, шуме и поља, споменике и здања којих већ одавно нема у БиХ.

OHR тим је заборавио изгледа да се на подручју БиХ десио ратни сукоб, да је потписан Дејтонски мировни споразум чије слово јасно каже да све оно што се налази на подручју Републике Српске припада РС, а оно што је на подручју ФБиХ да припада том ентитету.

Из грунтовних и земљишних књига извирило је да би предмет расподјеле требало да буде имовина која се води на фашистичкој НДХ и на Федеративној Народној Републици Југославији која је нестала прије више од шест деценија. Случајно или намјерно, (а вјеровати је више овом другом), OHR је заборавио да је, рецимо, из Сарајева протјерано и истјерано више од 150.000 сарајевских Срба који су тик поред федералног дијела изградили себи град да би били у Републици Српској.

OHR-ов тим, који је за овај "збуњујући пројекат" утрошио силни новац, није хтио да се упути ни преко Враца да би видјели да је са друге стране брда никао цијели један град и да ту више нема ни касарни, ни ливада, ни мочвара. Није их занимала ни чињеница да су силна здања која су остала у том истом Сарајеву гдје OHR столује већ скоро деценију и по, отета од Срба и да их нико не пита колико су новца из својих џепова уложили у њихову градњу.

OHR није учинио ништа да би се земљишне књиге и грунтовнице из Сарајева пренијеле у Источно Сарајево и да се додатно не би празнили џепови сарајевских Срба приликом издавања најобичније потврде и да новац не би остављали у Сарајеву коме су прије 14 година окренули леђа.

По свему судећи, OHR и његови стручњаци сад би наново да нас суноврате зарад останка и продужетка мандата у коме, јасно је и лаику, нису урадили готово ништа што би БиХ увело у породицу сређених земаља које могу да рачунају на своју европску перспективу.

О останку OHR-а у БиХ и његовом мандату расправљаће се наново крајем сљедећег мјесеца, а како су кренули са смутњама, јасно је да чине све да би још дуго вршљали по БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана