OHR-ова игра Бога у БиХ

Перица Пећанац
OHR-ова игра Бога у БиХ

"Високи представник у БиХ једини је тумач цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, а његове одлуке су коначне и обавезујуће".

Овом офуцаном фразом Канцеларија високог представника одговорила је на закључке Народне скупштине РС, која је с пуним правом изнијела свој став на посљедње наметање закона од стране високог представника Валентина Инцка.

Да још мало зачине чорбу коју су сами закували, у OHR-у кажу да "опструкције не могу да олакшају транзицију OHR-а у EUSR, што је свакако њихов приоритет".

Каква иронија. Веома добро је познато из чијих соба у OHR-у стижу оваква саопштења и одговори. Управо из оних којима сигурно није стало да се трансформише OHR и који Бога моле да ова вајна канцеларија потраје годинама, деценијама...

Јер, како би другачије бошњачки лоби у OHR-у повлачио конце у овој земљи обучен у тамно одијело квази демократије. Како би другачије смјењивао, кажњавао, шиканирао политичке противнике... Како би се играли Бога у БиХ?!

A да се одавно играју свевишњег, управо говори она офуцана фраза, којом млате на сваки потез легитимно изабраних српских представника.

"Високи представник је једини тумач..." - па да ли су Срби у РС и БиХ заиста толико нешколовани, неуки или правно осакаћени да не знају протумачити Дејтонски споразум?

Како нам се пласира из OHR-а, високи представник на сваку одлуку коју донесу српски представници власти узме Дејтон и чита, чита, чита и тумачи. Ма дајте, молим вас, јасно је као дан да "правно одјељење" OHR-а даје "стручне савјете" високом представнику, који на основу њихових закључака повлачи потезе.

A какви су то стручњаци и савјети, најбоље илуструје писмо које је потписао први замјеник високог представника Рафи Грегоријан упућено предсједнику НСРС Игору Радојичићу у којем се наводи да "Закон о јавном РТВ систему БиХ дефинише однос јавних РТВ сервиса и утврђује да су ти сервиси обавезни да оснују корпорацију на нивоу БиХ која је надлежна за управљање имовином и техничким ресурсима".

Колико је знање тих "правних стручњака" говори чињеница да је Препоруком бр. Р (96)10 Комитета министара Савјета Европе о гарантовању независности јавних служби емитовања, Уставом БиХ и Законом о јавном РТВ систему загарантована институционална аутономија јавних РТВ сервиса, нарочито у области "управљања и располагања имовином".

Тако нам је, а тако ће и бити све док се не затвори OHR. Све док се не престану играти Бога у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана