OHR одлази у прошлост

Свјетлана Шурлан

Како све што је добро има крај, тако би све што је лоше требало да има још бржи крај. То се, нажалост, не може рећи за Канцеларију високог представника која, ево, све ове године само продужава агонију ове земље.

Да је високи представник одавно требало да оде из БиХ, зна вјероватно и он сам, али исто тако зна да десетине хиљада евра, колико мјесечно прима овдје, неће вјероватно имати нигдје друго.

На одлично плаћеној позицији до сада су се измијењали многи пиони, неки су додуше радили и по свом сопственом нахођењу, што је често било још погубније по народ ове земље, него када су само извршавали туђе планове.

Aли од Билта, Вестендорпа, Петрича, Ешдауна, Шварц-Шилинга, Лајчака па до Инцка, сви високи представници су се мање-више слично понашали, углавном према истом рецепту.

Наметати нове законе, институције, створити кризу у земљи и обезбиједити себи даљи опстанак, кршити људска права и санкционисати све оне који то ни по чему не заслужују...

Сваки је по потреби био под утицајем једних, других, трећих, петих, а сви су на крају отишли с истом поруком, а то је да још нису створени услови за затварање Канцеларије OHR-а.

Сваки нови високи представник, који своје амбиције није успио нигдје друго да реализује, одлучио је да проба то да уради баш у БиХ и тако нам већ годинама загорчавају живот, врте нас у круг, завађају... Све што раде иде им у корист, а на нашу штету.

Инцко би требало да буде посљедњи изданак међународне политике жељне експериментисања и тестирања својих (или туђих) идеја.

Кроз све ове године постало је јасно да нема ништа од централизоване бошњачке земље и том међународном пројекту требало би да дође крај. Створеана је јака Република Српска која није и никада неће посустати под притисцима странаца.

Дошло је крајње вријеме да оду, нестану, ишчезну.

Први разлог за то је што OHR више мало ко у БиХ пита за мишљење, а никада и није требало. Други је што су сви, доласком представника Европске уније, постали свјесни да OHR, у ствари, никада ништа добро није ни урадио.

Давно је било вријеме страховладе OHR-а, сада је вријеме за неке нове, мирније струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана