OHR неће, па неће из БиХ

Перица Пећанац
OHR неће, па неће из БиХ

Нова сједница земаља чланица Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC) је пред нама, као и стари проблем - термин затварања Канцеларије високог представника (OHR).

Међутим, и на овој, октобарској сједници PIC-а, неће се дотаћи питања трансформације OHR-а у канцеларију специјалног представника ЕУ (EUSR), већ ће се, како рече високи представник Валентин Инцко, говорити о "бутмирском процесу и неопходним уставним реформама".

Просто је "невјероватно" како се, сваки пут када се приближи затварање OHR-а, нађу нови разлози за продужење мандата и "његов неопходан останак". Овај пут је у питању "неопходна" уставна реформа, која је од једног дијела међународне заједнице практично проглашена новим условом за затварање OHR-а - "пет плус два плус један", што је потврдио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Иако су Лавров и министар иностраних послова Велике Британије Дејвид Милибанд подвукли да нема промјене "пет плус два", нови услов показује колико је међународна заједница нејединствена и неискрена по питању БиХ!

Намјерно се стварају нестабилности пред сједницу PIC-а, намјерно се производе афере које пролонгирају затварање OHR-а, бошњачки политичари свјесно одбијају да разговарају о том питању и будућности БиХ... Све по испробаном рецепту из кухиње OHR-а.

И шта даље?

Aко је судити по утврђеном рецепту, слиједи коминике PIC-а који "изражава дубоку забринутост због погоршања политичке климе у БиХ", за шта је по неписаном правилу одговорна Република Српска и њене власти.

И тако од новембарске, преко фебруарске, па до ко зна које сједнице PIC-а. Све док, апсурда ли, OHR не напише извјештај о позитивној политичкој стабилности на основу које ће PIC одлучити да је вријеме да коначно дође до трансформације у EUSR.

Питање је колико ће још кроз OHR проћи високих представника све док неки од њих не пресијече везу дијела корумпираног персонала OHR-а и острашњених политичара попут лидера СБиХ Хариса Силајџића и СДП-а БиХ Златка Лагумџије и препусти судбину становницима БиХ.

На нама је да се надамо да ће се то догодити брзо, али OHR неће, па неће из БиХ...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана