Одшкринута врата

Жељка Домазет

Трећа рунда преговора званичника БиХ са комесаром за проширење Европске уније Штефаном Филеом одржана је јуче у Бриселу. Лидери политичких партија договорили су принципе за спровођење одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", према којима ће чланови Предсједништва БиХ бити бирани директно - један из Републике Српске, а два из ФБиХ.

Састанак Филеа са лидерима БиХ оцијењен је као конструктиван, закључци су донесени, пао је дјелимичан договор, а Република Српска је дефинитивно ставила тачку на причу о одлуци "Сејдић-Финци" и афирмисала своје раније утврђене ставове.

Састанак од којег су многи очекивали да ће коначно окончати сапуницу звану "Сејдић-Финци" окончао се закључцима којима је договорено да се за десетак дана за истим столом у Бриселу састану сви и кажу да ли ће ову земљу вратити у суноврат и изолацију сваке могуће врсте или ће коначно доћи до договора о свим кључним европским питањима да би БиХ могла да поднесе апликацију за чланство.

Помак је, у сваком случају, направљен, а на федералним политичарима остаје обавеза да до 10. октобра разраде коначан механизам избора у ФБиХ и да се договоре шта и како.

А да морају да се договоре, упозорио је и сам Филе истакавши да је 16. октобар датум када ЕУ комисија треба да усвоји овогодишњи извјештај о напретку.

Да ли ће извјештај бити позитиван и да ли ће коначно отворити пут за кредибилну апликацију БиХ да напокон постане чланица ЕУ, остаје нам да видимо.

Врата Европске уније су још неколико дана одшкринута за БиХ, а да ли ће их они који нас представљају за десетак дана сами залупити или не, остаје да се види.

Оно што је сигурно јесте чињеница да су за БиХ и наизглед једноставне ствари компликоване до бесмисла, као што врло често и ова земља на овај или онај начин јесте.

Надамо се да ће то схватити и они који треба да схвате. Ако су заиста за напредак БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана