Одмотавање клупка

Жељка Домазет

Само они који су политички лаици могли су се понадати и вјеровати да коалиција која је формирана захваљујући диригентској палици високог представника неће пући кад-тад.

Платформа, као и све друго што се одржава и дјелује на нереалним темељима, није ни могла донијети ни ФБиХ, а ни БиХ у цјелини ништа добро. Наиме, када је високи представник престао да пријети штапом и када је специјални представник ЕУ казао да је власт у БиХ домаћи радни задатак, Федерација и њена власт почела је да се љуља и на првом испиту који је полагала пала је као кула од карата.

Буџет институција БиХ, који је био и први озбиљни испит нелегалне и натегнуте федералне коалиције, растргао је све конце који су некада везивали СДП и СДA. Главни играч те коалиције Златко Лагумџија покренуо је точак и затражио од предсједавајућег Савјета министара Вјекослава Беванде да разријеши министре Тихићеве странке са дужности на које су именовани.

Када су петљавине почеле да се одмотавају тамо гдје су и запетљане када се формирала федерална власт покренуо је и Беванда иницијативу за смјену. Да ли је врело љетње сунце ударило неким званичницима ФБиХ у главу или су изгубили компас са реалношћу, али је чињеница да се држе за фотеље и не желе да устану из њих. Колико ће ово фотељашење и политичко превирање трајати остаје да се види.

То што ће можда неки у тој диоби слаткиша званих министарске фотеље и позиције остати и без мрвица сада је већ њихов проблем.

Ипак, оваква политичка превирања нису ништа необично, нити чудно. Политичке комбинације једном направљене лако се развргавају и склапају са другим. Проблем је само што су они који су 20 година владали овом земљом очекивали да им је владавина загарантована за још двије деценије.

Иако се већина политичара већ сунча по бјелосвјетским плажама, а формирање нових парламентарних већина препушта “вишим силама”, слуђени народ уморан је од различитих политичких превирања на врелини и чека да одахне од смјена, оставки, намјештања, фалсификата и којечега у БиХ, чега није мањкало на њеној политичкој сцени и да у миру види од чега ће живјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана