Одлуке се нижу, а роба пропада

Маријана Миљић Бјеловук

Роба коју су одузели инспектори Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ годинама труне и пропада у њиховим складиштима.

Рјешавање тог проблема годинама се повлачило како у овој институцији, тако и у разноразним комисијама, министарствима, а као и за све остало у БиХ, тако и за рјешавање овог питања треба да прође деценија, двије-три…

И док се на дневни ред надлежних комисија и институција  свако мало ставља ово питање, а затим закључава у фиоке, роба тешка милионе марака на лагерима труне и пропада. А, нема сумње да би могла бити искоришћена и донирана разним организацијама, институцијама и становништву којем је и више него потребна.

До сада су тоне и тоне робе пропале! А, нико се истински није заложио за рјешавање овог проблема. Јер, да јесте био би направљен бар неки помак у вези с тим питањем.

Очити примјер за то су на хиљаде правоснажно одузетих аутомобила. За рјешавање само тог проблема формирана је прије пет година и комисија, а која је све те године само ћутала. На крају је УИО предложио да ти аутомобили иду у старо жељезо, али они још нису ни тамо и завршили.

Најновији приједлог Управе, која у својим складиштима чува одузету робу вриједну чак 12,74 милиона марака, је да дио заплијењених ствари буде дониран. За сада нису познати они којима би та роба могла да припадне, а одлуку о томе донијеће Савјетом министара БиХ.

Нажалост, како ствари стоје и за то ће им, како су нам показали до сада, требати више мјесеци или пак година.

И док они буду своју неефикасност још једном овјеравали, пропашће додатне тоне и тоне одузетих прехрамбених артикала и других ствари, које би могле бити дониране разним организацијама.

Али, пошто они који доносе одлуке у БиХ нису ни гладни ни жедни, ни промрзли, рјешење проблема одузете робе још сигурно ће дуго да се вуче по ладицама у надлежним институцијама. Добро би било да прекину ту праксу и бар овог пута докажу да гријешимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана