Одлуке из Стразбура

Ведрана Кулага Симић

БиХ из дана у дан постаје све препознатљивија по неиспуњавању обавеза и неспровођењу одлука, а на врху горућих проблема налази се случај који је попримио свјетске размјере и од којег се многима "диже коса на глави".

Фамозна одлука Европског суда за људска права у Стразбуру, на далеко позната као случај "Сејдић и Финци", неколико година већ заузима кључно мјесто у свим разговорима представника БиХ са европским и осталим свјетским званичницима, а у безброј наврата била је и разлог за састанке шесторке, седморке и остале екипе.

Иако се о овој одлуци углавном говори као о горућем питању у БиХ, чије неспровођење представља главну препреку на путу БиХ ка ЕУ, послије свих ових година може се слободно рећи да рјешења још нема на видику.

Све оне оптимистичне најаве о коначном постизању договора међу представницима странака из ФБиХ по правилу су, једна за другом, завршавале у стилу "тресла се гора, родио се миш".

Под лупом Савјета Европе идуће седмице поново ће бити БиХ и та фамозна одлука "Сејдић и Финци".

На дневном реду сједнице Комитета министара Савјета Европе наћи ће се под тачком "неизвршавање одлука", ономе по чему је ова земља одавно и надалеко позната.

Да ситуација по БиХ, међутим, може бити и гора, показују подаци да ова одлука, која је донесена још 2009. године, није усамљена на листи оних које чекају спровођење у дјело, а за шта је одлуку донио Суд у Стразбуру.

У БиХ тренутно на извршење чекају 33 одлуке овог суда и у односу на раније године тај број је све већи. Каква је њихова судбина, није могуће прогнозирати.

Невјероватно је да је међу њима чак 11 оних које су под појачаним надзором Савјета Европе и да многе од њих третирају веома важна и осјетљива питања.

Притисци за рјешавање питања "Сејдић и Финци" су све већи и већи. Када ће почети притисци за остале 32 одлуке, само је питање времена. А да ли ће бити ускоро спроведене, остаје да се види. Ипак, много је извјесније то да ће о њима европски министри расправљати и на сљедећем састанку. И још о којој неизвршеној одлуци приде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана