Одлука о гориву

Маријана Миљић
Одлука о гориву

Комисија за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива упутила је Савјету министара БиХ Приједлог нове одлуке који би данас требало да се нађе пред министрима.

Иако је већина чланова Комисије гласала за продужење рока Рафинерији нафте Брод да би могла да достигне одговарајући квалитет у производњи, још није сигурно да ће тај рок бити и продужен. Зашто? Одговор је био познат још и прије него што је формирана Комисија која је радила ревизију Одлуке.

Одређен дио бошњачких структура власти поново је, у питања која су искључиво економске природе, уплео политику и тако по ко зна који пут показао на који начин ствари функционишу у овој земљи.

Представник Владе ФБиХ, током читавог рада Комисије, придржавао се закључака Владе ФБиХ, која је продужење рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод условљавала заједничком контролом квалитета горива произведеног у Рафинерији, као и контролом сирове нафте из увоза која се прерађује у Рафинерији. Овај захтјев федералних власти, осим што је законски потпуно неоснован, представља и вид неповјерења у званичне институције РС, и директно задирање у оно што је њена надлежност.

Хоће ли бошњачки лидери и на сједници Савјета министара поставити нове услове да би подржали продужење рока Рафинерији нафте Брод, није тешко погодити. Тога ће, сасвим сигурно, бити. Оно што не можемо да се не запитамо, јесте то куда таква политика бошњачких лидера води и да ли они у условљавању виде економски напредак ове земље? Невјероватно је да се на овакав начин власт опходи према једном озбиљном страном инвеститору какав је руска компанија.

Не треба заборавити чињеницу да су многи 2005. године говорили да Рафинерија Брод представља још један у низу пропалих и уништених привредних субјеката који треба да оду у старо гвожђе, а да је она у 2010. години достигла предратни капацитет у производњи од 1,2 милиона тона прерађене нафте. Осим тога, ово предузеће тренутно запошљава више од 1.600 радника и умногоме доприноси пуњењу буџета општине Брод, али и буџета Српске и БиХ.

Пита ли се неко у ФБиХ шта ће бити са свим тим радницима ако Рафинерија не буде могла да ради? Хоће ли се и они придружити ионако огромном броју становника ове земље који се налазе на бироима за запошљавање? Надамо се да ће се власт ФБиХ коначно уразумити и престати да због својих личних интереса доводи у питање егзистенцију хиљада становника ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана