Одлука моћника

Вања Штрбац
Одлука моћника

Послије вишемјесечног чекања на одлуку да ли је декларација о једностраном проглашењу независности Косова противна или није међународном праву, Међународни суд правде изнио је мишљење, а одлуку препустио Генералној скупштини УН.

Мишљење гласи: "Декларација није противна међународном праву", а образложење - нема повреде међународног права, јер оно нити не садржи забрану таквих декларација.

Послије оваквог образложења не може, а да се не намеће питање, да ли би постојала повреда овога права да је ријеч о некој другој покрајини или федералној јединици неке друге државе.

Да ли би можда Међународни суд правде донио исти овакав закључак када би Баскија или Каталонија донијеле одлуку о отцјепљењу од Шпаније?

Није искључено да ће јучерашња одлука Међународног суда правде покренути лавину отцјепљења, међутим исто тако, не би било за чуђење, када би одлука о Косову била појединачан случај, изузетак из правила.

Посебно је ово интересантно питање за становнике Републике Српске. Поготово послије недавне изјаве хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да "подржава Србију без Косова", из које се може извући закључак да Комшић подржава и БиХ без Републике Српске?!

"Једини" је проблем што би ситуација била знатно другачија да РС усвоји декларацију о отцјепљењу од БиХ. Не би тада вјероватно Комшић овако говорио, а још мање би Међународни суд правде усвојио мишљење као што је јучерашње за Косово.

Вјероватно би се тада, одједном, у међународном праву ниоткуд појавила одредба, која ипак садржи забрану декларација о једностраном проглашењу независности. За разлику од албанских лобија и новца који им "захваљујући" развијеним мафијашким каналима не недостаје, РС је у потпуно другачијој позицији.

Још тежи је случај са Србима на Косову. Она шачица што их је остала, данас живи у страху хоће ли и сутра остати на својим огњиштима, или ће морати да их напусти, а немали број Срба са Косова страхује хоће ли уопште дочекати то сутра.

A о њиховој судбини, као и небројено пута до сада, одлуку ће донијети силе. Моћници, који владају земаљском куглом, који кроје мапу свијета, јер они, осим што имају сву моћ, они имају и новац.

О судбини Косова одлучује моћна Aмерика, којој се, нажалост, повиновао и Међународни суд правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана