Одликаши

Свјетлана Шурлан

Два милиона предмета и више хиљада пријава и истрага који затрпани стоје по судовима и тужилаштвима широм БиХ и од којих већина има шансу да застари прије него што буде ријешена, сасвим су довољан разлог да се критикује рад и судија и тужилаца.

И не само судија и тужилаца, већ и њихових претпостављених, те свих других, различитих сарадника запослених по правосудним институцијама.

Умјесто тога, предсједници судова и главни тужиоци, запослене у институцијама којима руководе, оцјењују највишим оцјенама за њихов рад.

Тако су сви носиоци правосудних функција у Српској, Федерацији и на нивоу институција БиХ оцијењени у просјеку оцјенама од 4,2 до пет, а пет је највиша могућа оцјена.

Како и по ком основу судије и тужиоци, код којих предмети и истраге у великом броју застаријевају сваке године, добијају највише оцјене, питање је које се само по себи намеће.

Објашњење је сасвим једноставно, у БиХ је све могуће па и то. Могуће је да постоје критеријуми по којима су сви најбољи и нема оних који не ваљају, мање раде или, не дај Боже, опструишу рјешавање неких предмета, истрага, пријава...

Међутим, чињеницу да сви раде како треба свакодневно демантују бројке. Само лани судови су у раду имали више од 900.000 предмета, а у ову годину пренијели су више од 450.000 предмета. Поред тога, евидентирано је и више од 1,7 милиона комуналних предмета.

Ништа боље није ни у тужилаштвима гдје је више од 17.000 кривичних пријава на крају прошле године чекало да буде ријешено, као и више од 6.000 истрага.

Упркос свему, судије и тужиоци су награђени највишим оцјенама, а исте ће вјероватно бити и повод да им буду исплаћене одређене стимулације "за предан рад".

Све ово показује да систем и те како не функционише, да нема ни реалног оцјењивања, а још мање доброг управљања судовима и тужилаштвима.

Нема ни адекватних прописа који би све то регулисали како треба и како би народ заиста имао осјећај да је правда достижна, што тренутно није случај.

Срамотно је да руководиоци институција, и поред свега, дозвољавају да судије и тужиоци, на чији рачун седмично стигне више од 20 притужби, буду одликаши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана