Одлазак или опстанак

Сандра Милетић
Одлазак или опстанак

Aко се стање у општинама Дрвар, Гламоч и Грахово у догледно вријеме не промијени, на тим просторима, у којима је до посљедњег рата живјело углавном српско становништво, нема опстанка.

На то су у писму које су послали Предсједништву БиХ, Савјету министара БиХ и свим релевантним институцијама ФБиХ упозорили и начелници ових општина.

Начелници наводе и да је "политика према овим општинама катастрофална и срачуната, и да има за циљ даље економско пустошење и неодржив повратак".

Да у томе има истине и да је некоме заиста стало до тога да ове општине остану пусте, показују незапосленост и дискриминација повратника Срба, сумњива приватизација, који су, нажалост, само неки од проблема у општинама Грахово, Дрвар и Гламоч који трају годинама.

И нико ни не жели (осим оних који у тим општинама живе) да барем покуша да их ријеши.

Тако је солидан повратак Срба (чак и младих људи) у ове, иначе најсиромашније општине у Републици Српској, потпуно обезвријеђен.

У државним, федералним и кантоналним институцијама Срба повратника из ових општина готово да нема, у општине готово нико ништа не улаже, помоћ је симболична, не отварају се нова предузећа (тачније, предузећа ту готово да и нема), новац добијен од приватизације није уложен у оживљавање привреде и привредни живот потпуно је замро. A они који су некада били расељена лица, сада су добили статус – повратник без игдје ичега. A о повратку, нарочито о оном одрживом (који подразумијева основне услове за живот), од краја рата у БиХ непрестано се прича.

На њему инсистирају и домаћи и страни званичници.

Милиони марака, долара и евра стигли су из иностранства на име донација или су издвојени из буyета за ту намјену, односно осим за обнову кућа, за покретање предузећа, за развој пољопривреде, за набавку механизације...

По свему судећи, ништа од тог новца није (или барем не на праву адресу) стигло у те општине,

Тако ће, изгледа, у Дрвару, Гламочу и Грахову одрживи повратак још дуго остати само у сфери приче. A на питање шта ће бити са становницима тих општина, за сада нико нема одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана