Одлазак академика

Неда Симић-Жерајић
Одлазак академика

Истакнути књижевник, угледник академик Недељко - Неђо Шиповац умро је у суботу, 20. новембра, у Београду. Његова смрт пет дана је била "непровјерена гласина", како би рекао прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Aкадемија наука и умјетности Републике Српске није обавијестила јавност о одласку свог угледног члана, нити је организовала комеморацију као што је то ред.

Генерални секретар Aкадемије Драгољуб Мирјанић, који је добио обавјештење из Београда о одласку Неђе Шиповца, данима се није удостојио да изговори ниједну ријеч о смрти таквог ствараоца, његовом доприносу Aкадемији, књижевном животу, култури, али ни о сопственој кривици.

Aкадемик Мирјанић, јавности познат као бивши ректор који

је на челу Бањалучког универзитета остварио завидан пунољетни стаж, очигледно не сматра да они који припадају елити једног друштва уживају неку врсту априорног ауторитета.

Пријемчивост за њихове поруке нарочито је велика код оних који не читају, или мало читају, јер они неће провјеравати валидност ријечи које изговара несумњиви и неоспорни ауторитет.

То није било важно Драгољубу Мирјанићу. Он је сматрао да је своју мисију испунио тако што је отишао на сахрану свом колеги у Београду. Није му било важно ни то што се ни у једним новинама нити у једној ТВ или радио-емисији није могла појавити вијест о смрти његовог колеге. Јер смрт Неђе Шиповца данима је била "непровјерена гласина".

Свугдје у свијету један академик представља величину од повјерења, свијест и савјест народа, али у Републици Српској не. Очигледно свјестан да је повјерење народа давно прокоцкао, академик Републике Српске Драгољуб Мирјанић дозволио је себи луксуз да се не јавља на телефон ни у тренутку кад је смрт Неђе Шиповца престала да буде "непровјерена гласина".

Често се може чути да многи српски књижевници и научници за живота нису добили мјесто које им припада како у књижевности, тако и у друштву. Aкадемија наука и умјетности Републике Српске и њен генерални секретар Драгољуб Мирјанић отишли су корак даље. Они су престали да исказују заслужено поштовање и онима који са овоземаљског свијета оду. Aко је и од академика, много је.

Aли није "најопасније" Мирјанићево ћутање. Поразнија је готово општа ћутња јавности која данас више говори о нама од сваке приче о култури и образовању, па и о академицима таквим какве имамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана