Одговорност

Ведрана Кулага Симић

Пандемија вируса корона обиљежила је ову годину широм планете. Код нас је дошла с прољећа и још, како све показује, нема намјеру да спакује кофере и оде, а уз свакодневне политичке трзавице својеврсни печат 2020. дали су и локални избори у БиХ.

Након што су хиљаде кандидата, у свим срединама сем у Мостару, спознали свој статус код суграђана, на ред су дошли и они у граду на Неретви гдје су у недјељу, након дуже од деценије, организовали и спровели изборе и то на основу политичког договора представника СДА и ХДЗ БиХ.

Тако је и Мостар ухватио корак са осталим општинама и градовима у БиХ и сада чека преговоре и договоре о формирању локалне власти. Тај посао је и пред страначким одборима широм Републике Српске и ФБиХ, осим у Добоју и Сребреници који су још на “изборној мапи” Централне изборне комисије БиХ сиви, без икаквих резултата, јер се чекају нове одлуке надлежних.

И док тапкају у мјесту, многи се ових дана спремају да званично преузму сертификате о освојеним мандатима на новембарским изборима, или да их се одрекну и задрже садашње функције те дају шансу страначким колегама да, ипак, засједну у одборничку клупу.

На то имају право, али је питање колико таквим потезима, и онима који су им претходили, заправо урушавају вољу бирача јер су они ти који су добили њихово повјерење. Али тако је, како је.

Оно што слиједи у наредном периоду је веома важно, а то је да што прије, на свим адресама, буде формирала локална власт и да се постигну договори о томе ко, и то на основу изборних резултата, заслужује и треба да буде дио нове власти пред којом је огроман посао. И одговорност. Посебно у вријеме пандемије која узима маха, и не бира, ударајући и здравље и привреду.

И у свему томе, не смије да буде мјеста за ситна политичка препуцавања и да се све снаге усмјеравају на личну корист, умјесто у опште добро. Јер то нам је ове године посебно потребно.

Изборна воља, ма каква она била, је изборна воља бирача у БиХ и оних који још имају наша документе у дијаспори. Избори су протекли према важећим изборним правилима, али морају бити спроведени до краја, што значи да је обавеза свих да што прије пресликају те резултате у локалне скупштине и да се одмах крене, односно настави са започетим пословима.

“Ковид 19” уздрмао је локалне заједнице у Српској, а његове посљедице ће посебно избити на површину наредне године. И можда ће бити још теже, и то посебно на пољу економије и привреде која одавно грца у проблемима.

У томе морају имати апсолутну подршку републичке и федералне власти, и оне на нивоу БиХ. Власт мора функционисати и радити оно за шта је добила мандат у руке, а не задавати ниске ударце и стално трагати за изгубљеним, а још жељеним стварима када је ријеч о унутрашњој организацији ове БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана