Одговорност

Горан Маунага

Да се у БиХ ријечи независност и притисак могу свакако тумачити и да по правилу служе као изговор за све и свашта, показује и позив главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу да присуствује сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ. Салиховић је, наиме, овај позив јавно протумачио као политички притисак и мијешање у рад и независност правосуђа.

- Главни тужилац нема законску обавезу, нити овлашћење да разговара о предметима из домена рада Тужилаштва, нигдје осим у судници, а поготово не на сједницама комисија у Парламенту, или било којим политичким институцијама - рекли су кратко и јасно у Тужилаштву БиХ.

Да правосуђе треба да буде независно - стоји. Исто тако стоји да не смије да постоји никакав политички притисак на правосудне институције. Али исто тако стоји и то да те институције не могу да раде онако како желе, већ да би требало да некоме полажу рачуне, поготово ако у њиховом раду нешто озбиљно не штима.

Да Салиховићеве тврдње "не пију воде" показује то да Комисија од њега није тражила да се њени чланови петљају у предмете Тужилаштва, већ да он присуствује сједници на којој је расправљано о талачкој кризи, односно о блокади зграде институција БиХ у Сарајеву од 5. до 7. јуна и да обавијести Парламент да ли је издао наредбу за прикупљање информација у вези са тим догађајима. Какве везе независност правосуђа (која подразумијева финансијску независност и рад без спољних утицаја) има с тим што и Комисија, и Парламент, и грађани БиХ желе (и имају право) да знају зашто је Тужилаштво БиХ закључило да у догађајима пред зградом институција БиХ нема елемената кривичног дјела, такође остаје мистерија. Али, ето, послужила је као изговор да Салиховић не дође.

Уосталом, Салиховић не само да није био присутан ни на једној од три посљедње сједнице Заједничке комисије, него не долази ни на сједнице Парламента БиХ на којима се расправља о извјештају и раду институције на чијем је челу. А то довољно говори и о томе колико заправо озбиљно схвата и свој посао и највише институције у земљи.

Данас је то он, сутра неко други, прекосутра трећи… И тако ће због "притисака" и "независности" моћи да ради шта год ко хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана