Одговорност за резултате

Јоханес Хан

Европска унија је 21. априла 2015. године донијела историјску одлуку о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању с Босном и Херцеговином.

Активирање Споразума је кључни тренутак у односима између ЕУ и Босне и Херцеговине и њиме је земља чврсто постављена на свом путу приступања ЕУ. Споразум о стабилизацији и придруживању ће осигурати користи за грађане ове земље кроз квалитетније, здравије и сигурније робе и повећати повјерење домаћих и страних инвеститора. Такође ће омогућити домаћим компанијама приступ тржишту ЕУ са око 500 милиона потрошача, као и пружање услуга у цијелој ЕУ и учешће на тендерима за јавне набавке, те укупно допринијети повећању могућности запошљавања у вашој земљи.

Истовремено, не би требало бити нејасноћа око тога шта овај нови замах доноси домаћим лидерима и институцијама.  Несумњиво, доноси им одговорност за остваривање резултата, поготову у смислу реформи потребних у припреми земље за њену будућност и задовољавање легитимних потреба њених грађана изражених током протеста у фебруару прошле године.

Потребно је дјеловати, поготово у циљу рјешавања проблема незапослености младих, која биљежи највишу стопу у Европи, потом стварања јединственог економског простора, унапређења услова за пословање и инвестиције како би се отворила нова радна мјеста.

Потреба за бољом координацијом политика и мјера произлази из одговорности политичких и институционалних лидера на свим нивоима власти да раде заједно како би Босна и Херцеговина могла напредовати и привући инвестиције, укључујући и финансијску подршку, у оквиру процеса приступања Европској унији.

Данас (петак) сам у Сарајеву гдје се састајем с домаћим лидерима, како бисмо разговарали о наредним корацима на путу приступања ЕУ. Фокус ће бити на иницијалном програму реформи који ће обухватити и кључна социоекономска питања истакнута у Споразуму за раст и запошљавање, потом рјешавање изазова у области владавине права и управе, те питање функционалних слабости, укључујући и успостављање механизма координације у вези са питањима која се тичу ЕУ.

У фебруару је усвојена изјава, коју су усагласили и потписали политички лидери у земљи и која је потврђена у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, за спровођење потребних реформи у правцу придруживања ЕУ. Изјава није тек обавеза према Европској унији, већ првенствено обавеза према грађанима Босне и Херцеговине. Током посјете, позваћу све саговорнике да своје ријечи сада преточе у конкретна дјела.

За било коју земљу која тежи да постане чланица, пут приступања ЕУ је јединствена прилика за модернизацију земље и унапређење живота грађана. ЕУ, и ја лично, као повјереник за политику сусједства и преговоре о проширењу безрезервно ћу подржати Босну и Херцеговину у остваривању напретка на овом путу.

Јоханес Хан, aутор је Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана