Одговорност за хаос

Жељка Домазет

Након вишемјесечне кризе која је потресала не само БиХ него и регион, а коју је покренуо Бакир Изетбеговић заједно са Сакибом Софтићем, Међународни суд правде у Хагу јасно је поручио да иза захтјева за ревизију спора БиХ са Србијом не стоје регуларне институције БиХ и да ревизија није ни легална ни легитимна.

У међувремену, захваљујући онима који су цијелу ствар и "закували" земља је на политичким трвењима беспотребно изгубила вријеме и, што је најгоре, пореметила ионако крхке односе који су с муком грађени и вратила ову земљу у фазу када се народ више питао хоће ли бити рата него да ли имамо хљеба.

Колико ће времена требати да се ствари врате у легалне институционалне токове, да се колико-толико врати вјера у институције и наново изгради повјерење међу народима, у овом тренутку заиста је тешко рећи. Оно што је сасвим сигурно и неопходно јесте то да кривци за проблеме који су настали морају да одговарају, како политички тако и кривично.

Одговорност је потребна како из разлога да буду кажњени они који ову земљу вуку уназад и који поред мноштва институција које имамо праве неке паралелне, тако и због тога да никоме више не падне на памет да данас-сутра посегне за таквом неком идејом.

А како ће се Изетбеговић, Софтић и сви остали који су одговорни за нелегално подношење захтјева за ревизију опрати, прије свега, пред сопственим народом, биће посебно занимљиво видјети.

Међународни суд правде је донио једину могућу и очекивану одлуку, а на народима ове земље је да дебело размисле о томе да ли ће данас-сутра стати иза оних који их вуку уназад, одлучују преко неких паралелних институција и хушкају против комшија.

Поред институција које имамо и дебело плаћамо, оне паралелне сигурно добра никоме донијети неће. Једини лијек су компромиси и институционалне одлуке. Сви други потези су безакоње за које се мора одговарати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана