Одговори отишли, питник остао

Жељка Домазет

БиХ је након дуже од годину коначно предала Европској комисији своје одговоре на упитник.

У неким званичним круговима то је окарактерисано као велики корак напријед, док су други трезвенији и рационалнији констатовали да је то само једна степеница на узбрдици и корацима које ова земља треба да пређе.

Предаја одговора је једна врста теста и за саму Европску комисију, јер ће бити познато да ли ће, након што види оцјене стања у БиХ прихватити реалност у овој земљи и увидјети да у овој земљи различити нивои власти имају потпуно другачије одговоре на нека питања.

Ако Европска комисија и прихвати реалност БиХ и схвати да се рецимо и са пребројавањем становника ове земље много тога муљало, ваљаће урадити још много посла да бисмо убиједили европске званичнике да сви нивои власти раде свој дио посла и да се њихов став уважава. Поред тога овој земљи слиједе задаће попут сређивања границе, рјешавања питања реформе правосуђа, корупције, планова и реалности као и болна реформа неефикасне прекобројне администрације.

Много уређеније земље које су на одговоре на упитник потрошиле неколико мјесеци чекале су деценију и више да их Европска унија прими у своју породицу, а за БиХ, сасвим је извјесно тај рок ће бити у сваком случају дужи, а пут мукотрпнији.

У цијелом овом замршеном клупку ваља имати у виду и чињеницу да у овој земљи која је опредијељена да иде ка Европској унији и данас више од четврт вијека столује високи представник и од ње чини неку врсту протектората. И данас када би власти у земљи морале знати шта им је посао, неријетко чујемо позиве како високи представник треба да реагује и донесе неке одлуке које би требало да доносе изабрани и именовани званичници.

Да ће бити пуно посла за успавану босанскохерцеговачку администрацију у послу који ову земљу чека на њеном европском путу, јасно је и лаику. Можда БиХ и успије брзо да уради све што јој стоји као задатак на путу у европску демократску породицу. Хоће сигурно уколико високи представник наметне одлуку да нас овакве какви јесмо ЕУ прими.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана