Одговор на тероризам

Жељка Домазет

БиХ је изгледа постала земља која животари од једног до другог терористичког напада и у којој је мало ко због тога забринут.

У свега неколико дана убијена су двојица припадника Оружаних снага БиХ у Рајловцу, одмах потом бачена је бомба на Полицијску станицу у Завидовићима, а уз то је и службеник Обавјештајно-безбједносне агенције бацио експлозивну направу испред возила којим је путовао први човјек Оружаних снага Анто Јелеч. О ранијим нападима и инцидентима сувишно је и говорити.

Народ је с правом узнемирен и јавност тражи одговоре на питање шта надлежне институције мисле да предузму. Јер нико никог не информише, а Тужилаштво пословично одговара како је "истрага у току" и све иде по старом опробаном рецепту "вук појео магарца" и ником ништа.

Посебно је забрињавајуће то што су, као и до сада, и након терористичког напада у Рајловцу, дани потрошени на то да се разјасни ко је за шта надлежан, да ли је ријеч о обичном убиству или терористичком нападу, па кад се више није могло врдати, министри са силним обезбјеђењем, тужиоци и безбједњаци ријешили су да се окупе.

Ванредно је засједао Савјет министара и изразио саучешће, посланици Парламента БиХ потрошили су дан на расправу тражећи одговоре и закључујући како им Савјет министара мора хитно доставити потпуну информацију и план мјера, да би након тога све стало и заћутало.

Министри се разбјежали по свијету од Кине до Атине, тужиоци и агенције кукају како нема починиоца јер се разнио бомбом и уз вапаје како им фали ресурса, новца, овлашћења и којечега.

Укратко, Савјет министара БиХ до закључака Парламента држи као до лањског снијега.

Забављени неким другим пословима надлежни се нису удостојили да сачине ни извјештај о терористичком нападу и осталим нападима, ни о стању безбједности у овој земљи, бацајући јавности прашину у очи како сви раде свој посао, како ће они послати извјештај када га сачине, да се неће закаснити и да кашњење од неколико дана није толико страшно.

Укратко, поручише нам свима да је тероризам ионако глобални проблем па ће га рјешавати неко други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана