Одговор на неправду

Дарко Момић

МУП Републике Српске половином фебруара 2002. године поднио је извјештај против осумњиченог за ратни злочин против српског цивилног становништва и рушење спомен-костурнице у Пребиловцима, мјесту гдје су усташе током Другог свјетског рата починиле један од најмонструознијих злочина над херцеговачким Србима.

Тужилаштво БиХ је 19 и по година након подношења тог извјештаја, повукло први потез у том предмету - донијело је наредбу о неспровођењу истраге против осумњиченог по имену Реџо Љево. Разлог за неспровођење истраге је то што је осумњичени Реџо преминуо и то у августу 2019. године.

Дакле, од времена када је МУП Српске у свом извјештају означио Реџу Љеву као осумњиченог, па до његове смрти, прошло је више од 17 година, а од његове смрти, па до обустављања истраге, још скоро двије године. Шта су радили тужиоци и зашто нису окончали истрагу за 17 година и зашто су им биле потребне скоро двије године послије његове смрти да МУП Српске обавијесте да обустављају истрагу питања су на која нико неће дати одговор.

Оно што посебно забрињава је све оправданија зебња потомака српских жртава да неће дочекати правду, бар не из такозваних правосудних институција на нивоу БиХ. У овом случају ту зебњу појачава сазнање да истраге против осумњичених за злочине над Србима не коче само политика и политичари, већ и сами правосудни радници, односно тужиоци Тужилаштва БиХ.

А када се већ спомиње политика, ваља подсјетити на то да су бошњачки званичници годинама уназад свјесно кочили и опструисали усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина. Једини и основни мотив таквог њиховог понашања представља чињеница да Ревидирана стратегија подразумијева да коначно треба да почне процесуирање одговорних за злочине над Србима, што на крају треба да да прави одговор на питање о стварном карактеру рата у БиХ, као и бројна друга питања о којима је скоро три деценије креирана погрешна слика.

Сарајевске политичке партије показују да се тога плаше. Због тога су тек након бројних опструкција на крају једва пристали на усвајање Ревидиране стратегије, али сада коче њену примјену, тако што онемогућавају формирање надзорног тијела за праћење спровођења стратегије. Било би лијепо када би сконтали да ужасно гријеше и да Срби само желе правду. И да мирни разлаз није ништа друго него одговор на неправду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана