“Одбрана” српских интереса

Ведрана Кулага Симић

БиХ је тренутно у ситуацију у којој би мало ко пожелио да буде.

Иако је прошла година од када су бирачи изашли на биралишта и од када се зна кога је већина прогласила изборним побједницима на свим странама, та њихова жеља није испуњена у потпуности.

Нови сазив Савјета министара БиХ још је на дугом штапу, а ништа ближе није ни федерална власт.

То се осјети на готово свим пољима, а пријети и да додатно, јер и то још могуће, закомпликује ситуацију и ојача борбу за мјеста, за функције.

Срби у ФБиХ годинама покушавају да се изборе за своје мјеста, али им то не полази за руком. Након што је Клуб делегата из реда српског народа у Дому народа федералног парламента коначно, из другог покушаја, комплетиран и броји 17 делегата, нема договора о томе ко треба буде на његовом челу - да ли неко од Срба из повратничког Кантона десет или неко из редова оних странака са сједиштем у ФБиХ - СДП БиХ, СДА, ХДЗ БиХ, Либерална странка...

Срби из странака чије су централе на територији Републике Српке тврде да би неке од кључних позиција у федералној власти требало да припадну некоме из њихових редова.

Такав епилог правдају чињеницом да су добили највише гласова управо у оним срединама гдје су Срби већински, те да најбоље знају њихове потребе у свакодневном животу и на дужим стазама. Сличних ставова, међутим, има и са “друге стране”.

И они су истрајни у тврдња да су, без обзира на страначки знак, истински представници српског народа у Федерацији и да они, као и ранијих година, треба да буду на мјесту предсједника Клуба Срба у федералном Дому, али и у фотељи потпредсједника тог Дома.

СДП је годинама уназад “бранио” српске интересе у ФБиХ. Њихови људи су махом били на одлучујућим позицијама и за све те године ниједном нису потегли механизам заштите виталног националног интереса.

Срби, који су у ФБиХ сведени на статистику грешку према подацима који су стигли након пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године муку муче са бројним проблемима.

Посебно они који су смогли снаге и на крају и одлучили да се врате на своја огњишта у Ливањском кантону, односно Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч... На начелничким позицијама у тим срединама су начелници који су из реда странака чије су централе у Републици Српској, а то је један аргуменат који имају у рукаву у борби за позиције у федералној власти.

Посљедњи покушај СДП-а БиХ да дође на чело Клуба Срба у Дому народа у Парламенту ФБиХ је пропао прије неколико дана, а можда је дошло вријеме да управо неко са “друге” стране покуша.

Можда буду бољи заштитници Срба него ови досадашњи, а можда и не, али то се не може знати док се не покуша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана