Одбрана РС

Жељка Домазет

Питање објављивања резултата пописа мјесецима је топ тема у БиХ.

Мјесецима су се званичници три статистичке институције покушавали договорити о јединственој методологији за обраду резултата пописа да би посао завршили у законском року до 1. јула, а када су констатовали да договора нема, затражили су продужетак рока од Савјета министара како би дошли до каквог-таквог компромиса.

Челници странака које су у власти на нивоу БиХ су се сагласили да о овом питању треба да постоји консензус и компромис и били су спремни да подрже овај захтјев. А онда је први човјек Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић цијелу ствар "преломио преко кољена" и донио једнострану одлуку о томе како ће се обрађивати подаци и ко све може да се води као стални становник ове земље.

Јукићева одлука дочекана је са салвама одобрења свих бошњачких званичника, Хрвати тврде да о томе нису ништа знали, а српски званичници како позициони, тако и опозициони су је дочекали са негодовањем. Реаговала је Влада РС ставом да су по Јукићевом моделу обрађени подаци неприхватљиви, нетачни и неупотребљиви. И предсједник Српске Милорад Додик је констатовао да је одлука донесена без сагласности РС и српских кадрова у Агенцији за статистику БиХ и да ће резултати и ако буду објављени бити неприхватљиви. Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић јасно је поручио да су представници РС изиграни и да је Јукић донио одлуку под притиском Тужилаштва.

Бура око пописа довела је за исти сто Додика и Иванића, који су јасно поручили да је обрада података по Јукићевом моделу неприхватљива. Исти став имају и лидери странака Савеза за промјене иако се нису окупили за столом са Иванићем и Додиком.

Свакако ће и наредни период бити обиљежен причом о попису, али ако се ишта добро из свега овога родило, јесте чињеница да се о питању неприхватљиве обраде пописне грађе објединила и позиција и опозиција Српске. Тачније, попис је јасно поручио да је о овом питању Српска јединствена и да је изнад раздора који дуго влада. Можда је попис тек почетак јединства, које је у овим турбулентним временима и те како потребно и српском народу и Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана