Одбрана демократије

Жељка Домазет

Комплетна бошњачка политичка елита, организованим атаком на референдум о Дану Републике који наредног мјесеца треба да буде одржан у РС, ударила је на највише демократске стандарде.

У помоћ зову високог представника у БиХ Валентина Инцка и комплетан Савјет за примјену мира, Уставни суд БиХ у коме су двојица бивших потпредсједника СДА и три странца, Централну изборну комисију и све они за које мисле да би им могли помоћи да се у овој земљи демократија сатјера у рупу.

Лидер највеће странке у Бошњака, Бакир Изетбеговић предводи цијели тај дириговани циркус па је чак од Уставног суда ове земље затражио да најдемократскије донесену одлуку у Народној скупштини РС стави на чекање док не донесе одлуку чији је садржај већ унапријед познат и који одговара Изетбеговићу.

Уз то се и Централна изборна комисија почела понашати као политички фактор јер су поједини бошњачки чланови ове институције (која би по слову закона морала и требало да достави списак оних који могу изаћи и на гласање и на референдум) по медијима почели давати политичке оцјене референдума умјесто да ураде свој посао.

У међувремену OHR покушава на све начине да окупи амбасадоре како би донијели одлуку какву тражи бошњачка елита, али им изгледа не иде баш све по плану.

Осим традиционално трезвене Амбасаде Руске Федерације има и других амбасада које нису сагласне са оним што су Инцко и Изетбеговић са сарајевске сећије наумили.

Било како било, референдум у Српској ће се одржати јер овај дио БиХ сматра да је не треба држати у мраку, у шеријатском поретку и да је глас народа једини демократски потез на који нико не би требао и смио да се љути.

Ако било која од институција које су се уплеле у игру Бакира Изетбеговића и оних који слиједе његове науме повуче потез који ће сузбити референдум и демократију у Српској, онда ће засигурно бити крива за то што ће се ова земља развалити. Јер сасвим ће се јасно видјети да у овој земљи три конститутивна народа нису равноправна.

Јасно је као дан и да ће без обзира на потезе Изетбеговића и његових сљедбеника, Српска и даље славити 9. јануар као свој Дан Републике а народ у њој на најдемократскији начин стати у његову одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана