Одбрамбене малверзације

Мирослав Филиповић
Одбрамбене малверзације

Клупко криминалних активности и финансијских малверзација у Министарству одбране БиХ почело је да се одмотава, а према првим информацијама у вези са незаконитим продајом вишкова наоружања и потписивања бројних штетних уговора у тој институцији, полицијске службе и тужиоци имаће пуне руке посла.

Најсвјежији примјер незаконитих потеза и бахатог арчења народних пара у Министарству одбране БиХ, чији буџет за 2010. годину износи грандиозних 334.576.000 марака, јесте уговор са сарајевским предузећем "Дигитал нет компјутерс" (DNC) о набавци и инсталирању софтвера за управљање документима, којим је буџет БиХ оштећен за 223.300 марака.

Када надлежне службе заврше истрагу о нелегалној продаји вишкова наоружања, која су испоручивана ратиштима широм свијета, сума од 223.300 КМ биће смијешна, али овај уговор недвосмислено показује каква дрска самовоља и безобразлук царују у Оружаним снагама БиХ и МО БиХ.

Јер, исплатити укупан износ од 429. 341 КМ предузећу DNC иако није извршило половину те вриједности, за сваку је осуду. За техничке услуге за само један дан раднику DNC-а исплаћено је чак 44.000 марака, док су тренинзи и обука дневно коштали од три до 5.500 марака.

На ове финансијске пропусте је указала и интерна ревизија МО БиХ, као и надлежна комисија, али још није утврђена кривица, нити је покренут судски спор против DNC-а. Иако је овој фирми исплаћен сав новац прије него што је пројекат завршен.

О каквом апсурду је ријеч, показују и категоричне тврдње министра одбране БиХ Селме Цикотића да ће одговорни за ове финансијске пропусте бити санкционисани, иако је он потписао спорни уговор. Ко ће чувати чуваре?

Није ни чудо што ових дана у МО БиХ и Оружаним снагама БиХ влада права паника, јер су тек сада схватили шта су чинили и како су се понашали.

Занимљиво је да у потписивањима штетних уговора и финансијским малверзацијама национална подијељеност, која је видљива на сваком педљу БиХ, у МО БиХ није представљала никакав проблем.

Очигледно је да је профит био свети принцип у конкретним случајевима и да је успио да побиједи све друге принципе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана