Одбори

Свјетлана Шурлан

То да се комисије, одбори и савјети формирају када се не жели ишта ријешити, одавно се потврдило у пракси.

Било које спорно питање на нивоу БиХ посљедњих година за посљедицу је имало успостављање комисија задужених да се баве нерјешивим питањима. Поједине од комисија никада се нису ни састале, док су поједине и засједале, али ништа нису ријешиле.

Ова тијела се најчешће формирају без било каквог рока трајања, циља који треба да испуне, али то није спријечило надлежне да изгласају да се "запосленима" у њима плаћају енормни хонорари, без обзира на учинак.

Тако на име накнада за рад у одборима, комисијама и савјетима из буџета институција БиХ годишње буде исплаћено око 3,1 милион марака.

Када би накнаде биле симболичне, па да порески обвезници и разумију, али оне најчешће износе око 500 марака, а неријетко има и оних који мјесечно на тај начин из буџета "извуку" и више од 1.000 марака.

Ревизори су раније уочили да су члановима појединих радних тијела исплаћене годишње накнаде и у износу од око 38.400 КМ.

И поред тога, а и чињенице да рад комисија нико не контролише нити ико полаже рачуне за неиспуњене задатке, ништа се не мијења о том питању.

Постоји тек назнака да би се тим могао неко позабавити, али још незнатна, да би убиједила грађане да је заиста тако.

Наиме, Представнички дом Парламента БиХ је недавно усвојио закључак да надлежна Комисија за финансије и буџет треба Канцеларији за ревизију институција БиХ да предложи да у идућем периоду планира ревизију учинка о теми "Оправданост постојања управних и надзорних одбора у институцијама БиХ, као и њихова учинковитост".

То тек треба да буде предложено, а кад ће поменута ревизија бити урађена, није прецизирано.

Такође није конкретно речено који су то критеријуми на основу којих ће се цијенити да ли је нешто оправдано или не, као ни други детаљи релевантни за оцјењивање оправданости постојања одређених тијела... Много је недоумица, а комисија и одбора превише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана