Одбори и комисије

Ведрана Кулага Симић

Чланство у управним и надзорним одборима те разним комисијама у институцијама на нивоу БиХ већ је годинама за појединце и те како уносан извор зараде.

Тако је и лани било оних који су по основу чланстава у одборима и комисијама зарадили готово 40.000 марака, а зна се да је ранијих година годишња зарада чланова неријетко достизала и више од 100.000 КМ.

Другим ријечима, поред својих енормних плата, захваљујући  чланству у комисији зараде и по четири па и више просјечних плата "обичних" становника ове земље.

Да је ријеч о уистину лакој и доброј заради, показује и то што су појединци сами себе именовали у поједина тијела, а нису никаква ријеткост ни они који тешко да могу да поброје све комисије и одборе чији су чланови.

С обзиром на то да су ова тијела и те како бројна, ни најмање не чуди податак да годишње само за накнаде чланова оду милиони и милиони марака, па је неминовно питање да ли је оволики трошак оправдан.

Према ономе што из године у годину у својим извјештајима наводе ревизори - дефинитивно није.

Прије свега, иако чланови примају углавном редовне накнаде сваког мјесеца, неријетко одбори и комисије засједају свега четири пута годишње и за неколико часова састанчења зараде нечију мјесечну плату, па и више.

Још је већи проблем то што и када засједају не раде квалитетно, а захваљујући нејасним прописима, нису ни дужни да надлежнима у детаље објасне шта су и како радили, а камоли да оправдају новац који су добили за свој рад.

Ревизори су упозорили и да поступак, начин и критеријуми за именовање нису довољно транспарентни, те да има простора за уштеде с обзиром на то би у појединим случајевима запослени требало да обављају посао за који је институција ангажовала комисију.

Увођење реда у ову област требало би да донесу измјене Закона о накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарној процедури и који предвиђа одређена ограничења. С обзиром на то да је ова година готово при крају, а да измјене нису усвојене несумњиво је да ће и износ утрошен у 2015. бити енорман. Зато у идућу годину треба ући са ријешеним проблемом. Иначе ћемо наставити да бацамо милионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана