Одбор и одговорност

Ведрана Кулага Симић

Изабрани и именовани функционери, као и чланови бројних одбора у институцијама на свим нивоима власти у овој земљи би требало да на својим леђима понесу одговорност за посао који им је повјерен, али и да без икаквих утицаја и сугестија дигну руку у ситуацијама када треба да буде потврђена нечија јасна одговорност. Али, ипак, ово је БиХ.

Напад на премијера Србије Александра Вучића, који се догодио још лани на дан када је обиљежавана годишњица злочина у Сребреници, се изгледа није ни догодио ако је судити према понашању појединаца у Независном одбору Парламента БиХ. Оно што смо сви  видјели на малим екранима, према њиховим реакцијама, само је изгледа била фатаморгана.

Независни одбор је ставио тачку на цијелу причу у вези са нападом на Вучића. Епилог је да нико не треба да буде смијењен због напада нити ико сноси икакву одговорност за пропусте Дирекције за координацију полицијских тијела која, јасно, није била на висини задатка. Тачније, за пропусте Дирекције њен први човјек изгледа није ни најмање одговоран.

И шта сада? Шта ова земља може да очекује од те и сличних структура на нивоу БиХ који нису били у стању да тог важног дана обезбиједе једног од највиших званичника из региона?

Одлука да против директора Дирекције неће бити покренута чак ни дисциплинска одговорност је само потврдила да у БиХ нема спремности да се коначно суочи са оним што се десило Вучићу у Сребреници. Да је иза свега политика и интереси да тај напад прође некажњено.

Очигледне ствари нико не види, или се барем праве глуви, слијепи и нијеми. Свјесно се гази преко крупних ствари, а одговорност је гурнута под тепих.

Бошњачки чланови поново су заштитили првог човјека у Дирекцији за координацију која се није искоординисала ни на тако малом простору попут Поточара. У помоћ су дошли припадници МУП-а РС и спријечили гори епилог тог дана, али ту прича не смије да стане.

МУП РС је прије неколико дана поднио кривичне пријаве против шест лица која су учествовала у нападу на премијера Србије. Одговорни морају да одговарају за напад на Вучића јер БиХ мора да коначно покаже да је озбиљна и да се може носити са изазовима, без утицаја политике.

Одговорност мора да буде на првом мјесту, а не као сада тамо негдје далеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана