Одбацивање одлука

Мирослав Филиповић
Одбацивање одлука

Послије Владе, и Народна скупштина Српске одбацила је одлуке високог представник у БиХ Валентина Инцка о продужењу мандата међународним судијама и тужиоцима у БиХ.

Тако су највише институције Српске: Влада, НСРС и предсједник РС једногласно одбили Инцкове одлуке, оцијенивши их неприхватљивим, неуставним, незаконитим и противним правном поретку земље.

Парламент РС задужио је Владу да предложи потребне измјене и допуне Закона о референдуму да би се ова највиша демократска тековина западног свијета институционализовала и у Српској.

Тиме би грађанима Српске било омогућено да се изјасне о томе да ли подржавају дејтонско уређење земље и да ли се противе наметању одлука високог представника и спровођењу самовоље међународне управе у БиХ, чији резултат је преседан у историји међународног правосуђа оличен у специјалној судској и тужилачкој савјетничкој функцији.

Да ли то можда значи да ће међународни савјетници судити и тужити, а домаћи кадрови само формално да се појављују током судских процеса?

A да су високи представници у овој земљи заиста господарили животом и смрћу, показује и податак од 800 наметнутих одлука и закона. Основни и најјачи њихов аргумент утемељен је на принципу "истина је оно што ми кажемо". Наравно, политичка и национална подијељеност и немогућност домаћег договора и те како им је ишла наруку.

Власти Српске негативно су оцијениле и попис имовине у БиХ који је, опет својевољно, спровела међународна управа, чиме је настављена пракса међународног уплитања у све поре друштвеног, политичко-институционалног и економског живота у земљи.

Све то говори да ни на сљедећој сједници Савјета за примјену мира у БиХ, заказаној за фебруар, неће бити донесена одлука о трансформацији OHR-а у Канцеларију специјалног представника Европске уније иако је, замислите само, и сама међународна управа, пописом имовине, одлучила да испуни посљедњи услов за сопствено гашење.

Тако земља у нову годину улази са доста неријешених питања и отвореном борбом за остварење потпуне суверености и укидање међународне силе и самовоље. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана