Од вишка глава (не)боли

Слободан Пухало
Од вишка глава (не)боли

Скупштина општине Добој од петка поново је јединствена у Републици Српској по томе што има два потпредсједника.

То је остварено захваљујући великој упорности позиције, која је настојала и у томе успјела да стање врати на вријеме од прије 26. априла, када је убијен Бранислав Гарић, који је обављао улогу потпредсједника заједно са Златком Спасојевићем.

Упориште у томе нашла је у Пословнику, који за разлику од Статута СО, предвиђа такву могућност. Њен главни аргумент за такву одлуку произилази из чињенице да је Пословник по коме Скупштина ради још увијек на снази, да је објављен у "Службеном гласнику Републике Српске" и да на његов садржај није било никаквих примједби виших инстанци.

A то што Закон о локалној управи и самоуправи РС не прописује избор два потпредсједника, на шта је цијело вријеме указивала опозиција и при томе узалуд постављала питање на основу чега је Пословник старији од Статута и чак од закона, једноставно - није "пило воде".

Очигледно је да је ово само један у низу "оригиналних" изума добојске власти оличене у Српској демократској странци, али заиста упечатљив и јединствен. Да није тако, да је легитиман, он по свему судећи не би био новијег датума, већ би се у Добоју - а и у другим срединама - примјењивао од самог почетка рада локалне власти у Републици Српској.

Добојска општина јединствена је и по томе што и даље има најбројнији возни парк не само у РС, већ и у цијелој БиХ, како је истраживањем утврдио овдашњи Центар за хуману политику. Чак и три продата, од укупно 16 аутомобила, још увијек не могу да јој угрозе тај примат.

Подаци неких невладиних организација такође говоре да општинска администрација има запослених око 250 радника, што је много више од предвиђених по систематизацији, а да начелника општине "усмјерава" ни мање ни више него 15 разних савјетника...

У вријеме када се проводе мјере штедње и када локални званичници у свакој прилици то истичу, ваља бар мало посумњати у њихову тачност. Поменути примјери, а посебно избор још једног потпредсједника, иду у прилог тој констатацији. Јер, издвајања за још једну функционерску плату и доприносе нису мали посебно за све тању општинску касу у вријеме када је вршен два пута ребаланс овогодишњег буџета који уз то биљежи и дефицит већи од пола милиона КМ. Општинаре од овог и других вишкова изгледа не боли глава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана