Од вишка боли глава

Милијана Латиновић

Гомилајући дугове протеклих година домови здравља у Републици Српској повећавали су и број запослених, па се накупило 1.386 прекобројних.

Међу онима који су се нашли на платним списковима домова здравља широм Српске највише их је бијелим мантилима, иако их и немедицински радници по својој прекобројности прате у стопу.

Од укупно 54 установе на примарном нивоу здравствене заштите вишка радника нема само у једној од њих и то у Петровцу.

У домовима здравља број запослених правдају обимом посла и нису спремни да их се одрекну.

За нагомилане дугове, јер новца за плате и доприносе немају, у менаџментима ових установа криве све друге, скидајући одговорност са себе што су запошљавали преко мјере. Проблем, кажу, није вишак радника, него мањак новца.

Радници у здравству, као и у свим другим областима од свога рада прехрањују породице и посао који обављају сигурно је једино што тренутно имају.

Баш као и свако од нас, прихватили су прилику да раде, не размишљајући о томе да ли ће се једног дана наћи у колони која означава вишак запослених. Јер њихово и није било да мисле о томе.

Требало је да мисле они који су расписивали конкурсе и примали кадар, не водећи рачуна о томе из које касе ће сутра те раднике платити. А право на плату никоме од њих не смије бити ускраћено.

Дуго најављивана рационализација радних мјеста у здравственим установама у РС у појединим болницама и домовима здравља почела је још прије двије године, када је први на удару био немедицински кадар. Надлежни су тада казали да ће избјегавати отпуштање радника и настојати да пензионисањем и смањењем броја продужених уговора на одређено вријеме ријеше овај проблем.

Да ли ће исти принцип бити примијењен и сада, када је међу прекобројним велики број медицинара, требало би да сазнамо ускоро.

Отказ треба да буде посљедња опција, јер радник није запослио сам себе, па не треба на њему да се копља ломе. Са вишком би требало да се позабаве и све друге јавне установе и институције, а не само домови здравља, јер ни код њих не мањка прекобројних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана