Од трговца до амбасадора

Свјетлана Тадић
Од трговца до амбасадора

Данас службеник на шалтеру банке, војник, официр, трговац, сутра амбасадор или шеф конзуларне мисије. Данас без дипломе, сутра са три завршена факултета и још дупло више различитих курсева. Све иде принципом "ко ће коме, ако неће свој своме".

Све је то могуће у држави БиХ, у њеном већем ентитету Федерацији БиХ и код оних који је неприкосновено воде путем "напретка".

Тако су се и приликом именовања амбасадора БиХ у дипломатско-конзуларна представништва у свјетским метрополама, бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ водили поменутим принципом.

Због тога сада имамо ситуацију да су поједини амбасадори послати у свијет а да не прођу ни основне припреме, нити да се консултују шта би то они тамо требало да раде. Путем родбинских, страначких и других веза појурили су да сједну у удобне фотеље амбасада обећаних земаља. Још је смјешније што они који су окићени титулом амбасадора не знају ни енглески, а камоли језик земље у којој треба и по неколико година да троше државне паре. Да у БиХ све мора бити наопако познато је свима већ одавно, али се до сада сигурно није запитао како је могуће да један БХ амбасадор не зна чак ни језик земље из које је именован на ту функцију. Aли ето, све је могуће, шта ће му знање језика да троши паре, и то од 50.000 па до више милиона марака годишње.

У Министарству иностраних послова кажу да амбасадори БиХ редовно шаљу извјештаје о својим активностима, те да те извјештаје оцјењују они који су их именовали. Компетенција на нивоу, ко ће кога боље оцијенити за обављање посла него онај ко га је и поставио на тај посао.

Због именовања људи, који ни у ком случају не испуњавају критеријуме на мјеста амбасадора БиХ, већ дуго се осјећају посљедице. Ниво сарадње какву ова држава има са појединим земљама равна је нули. A онда се сви запитају како то да сви иду ка Европи, НAТО-у и различитим европским, евроатлантским, свјетским и другим циљевима, а БиХ некако каска.

Позивају из европских градова у БиХ и питају се какви су званични ставови ове државе по различитим питањима.

Зато што БХ амбасадори нити разумију кад их нешто питају, нити знају да одговоре на та питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана