Од Пазара до Маоче

Вељко Зељковић
Од Пазара до Маоче

Вијест да су припадници Специјалне антитерористичке јединице Србије убили у суботу увече на територији Новог Пазара Сенада Рамовића, који је важио за вођу вехабија у Санџаку, поново је отворила причу о овом радикалном и конзервативном исламском покрету на балканским просторима. Да ли има разлога за бригу?

Прича о вехабистима први пут је отворена током ратних деведесетих, када је у БиХ оформљена злогласна јединица “Ел муџахедин”, коју су чинили страни и домаћи припадници вехабијског, односно селефијског покрета. О њима се поново писало и говорило након велике акције хапшења вехабија у Санџаку 2007. године на планини Нинаји у близини Новог Пазара. Том приликом откривен је терористички камп. Један број вехабија, који је ту био на војној обуци (учило се и прављење експлозивних направа) погинуо је у окршају са полицијом.

Три године касније око 600 полицајаца и припадника обавјештајних служби опкољава село Горња Маоча, између Тузле и Брчког, и том приликом хапси одређени број припадника овог радикалног покрета. Недуго затим нови инциденти, прво напад вехабије на полицијску станицу у Бугојну, а онда и Мевлид Јашаревић из Новог Пазара пуца из “калашњикова” на америчку амбасаду у Сарајеву.

Вехабије поново долазе у фокус јавности када је такозвана Исламска држава 2014. прогласила калифат на подручју Ирака и Сирије. Значајан број људи, добровољаца из БиХ, али и са Косова, из Албаније, Санџака и Сјеверне Македоније учествовао је у овом рату на страни радикалних исламских екстремиста. Један дио њих се касније вратио на ове просторе, те је убрзан тренд отварања разних параџемата и неких нових војних кампова за обуку.

Према незваничним информацијама, у БиХ већ годинама постоји вехабијска организација “Аскер”. У пар наврата на друштвеним мрежама осванули су видео-снимци гдје се види како припадници ове организације врше исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година.

Знаци за узбуну биле су и терористичке акције које су извршене у неким од европских држава, посебно у Аустрији. Као по неком неписаном правилу радило се о терористима, вехабијама са ових наших простора. Све ово није било довољно да поједини званичници, а поготово они из федералног Сарајева, коначно ставе прст на чело и запитају се куда све ово води.

Умјесто тога, покушавају да све минимизирају, тврдећи да је читава ова прича пренадувана. Да ли је баш тако?  Два посљедња случаја из Србије још једном показују да је довољан један клик да се неки од индоктринираних спавача пробуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана