Од палца до кажипрста

Дарко Момић

Правосудне институције на нивоу БиХ су антидејтонске! Суд БиХ је “мали Хаг” и инструмент у рукама сарајевске политичке Башчаршије! Тужилаштво БиХ и његови тужиоци више и не крију свој антисрпски карактер! Ово је још једна срамотна одлука Суда/Тужилаштва БиХ усмјерена против Републике Српске и њених часних официра и војника!

Нећемо више толерисати подизање оптужница само против Срба, док се они који су починили злочине над Србима слободно шетају! Мора се поштовати пресуда Европског суда за људска права из Стразбура и престати са ретроактивном примјеном Кривичног законика БиХ! Ако се у што краћем року не подигне оптужница и не казне одговорни за злочин у Добровољачкој улици и тузланској колони, ми ћемо…

Неће они ништа! Ријеч је, наравно, о српским политичарима. Откако су формирани Суд и Тужилаштво БиХ само понављају ове отрцане фразе, док честити српски војници и официри труну иза решетака, а они који су побили српску нејач гостују у ТВ емисијама и пријете “ћерањем”.

За дневно-политичке потребе подигну глас након уобичајено шокантних потеза тзв. правосуђа БиХ, прикупе понеки јефтин политички поен горе наведеном реториком, а онда осуђене Србе препусте њиховој горкој судбини. Можда то раде зато што нису у страху да ће њих лично неко лажно оптужити за ратне злочине, јер су прву линију виђали само кад почне “На бранику Крајине”, па су шансе да их неко повеже са нечасним радњама равне нули, али било би лијепо и заиста крајње вријеме да покажу бар мало образа и направе бар један конкретан корак да Срби коначно дочекају истину и правду из бивше касарне “Виктор Бубањ”.

Нажалост, од палца до кажипрста се могу избројати српски званичници који су направили нешто конкретно и помогли да бар један злочинац заврши тамо гдје заслужује. Један од њих је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић. Иако му је то практично посао па је помало неприродно хвалити га, треба истаћи да је оним што је урадио на плану откривања и пласирања истине о злочинима над Србима за девет копаља испред свих осталих српских политичара и функционера.

И ако Насер Орић и Атиф Дудаковић икада заврше иза решетака, а с обзиром на досадашњу праксу оправдано је сумњати да ће се то заиста десити, њему треба стиснути руку и честитати. Надамо се ускоро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана