Од института до института

Ведрана Кулага Симић

Од краја рата прошле су скоро двије деценије. Још дуже многе породице траже кости својих најмилијих да их достојно сахране, да имају гдје да запале свијеће, положе цвијеће.

У Институт за нестала лица БиХ многи одавно не вјерују. "Нису се показали, нису ништа урадили, опструишу...", само су неке од реченица које се одавно чују из уста српских породица које и дан-данас чекају да пронађу своје чланове којима се изгубио сваки траг.

Ситуација се протеклих дана додатно закомпликовала сазнањем да више није јасно како је уопште и настала институција која би требало да расвијетли судбине многих бораца и цивила.

Прича се враћа на почетак. На претечу садашњег Института, односно на Међународни институт за нестала лица.

Општински суд у Сарајеву је половином априла, наиме, донио одлуку о ликвидацији Међународног института за нестала лица, који је требало да буде угашен када је потписан споразум о оснивању актуелног Института. Како то да се тек сада гаси институција која не треба да постоји већ девет година, како је до сада опстала и да ли је и шта у том периоду радила, питања су на која ће се тек дати одговор.

У сваком случају на површину су испливали бројни проблеми. Према потписаним актима, садашњи Институт је требало да настане пререгистрацијом прве институције, а сада испада да је он заправо регистрован и не може се сматрати правним насљедником. У ваздуху остаје да "виси" и питање вриједно 618.000 марака, које су првобитно требало да буду још прије деценију уплаћене на рачун Међународног института за тражење несталих. Новац није уплаћен јер Институт није требало да постоји, мада се испоставило да јесте постојао. Новац је тако годинама стајао на рачуну Међународне комисије за тражење несталих и тек је лани уплаћен на рачун садашњег Института. С обзиром на све то, мора се детаљно испитати свака марка и дати одговор на питање у чијим џеповима је завршавала камата која, према ријечима упућених, износи "скромних" 30.000 марака. 

Новац стоји, као и добар дио процеса тражења несталих, а крајње је вријеме да се дају јасни одговори на отворена питања. А таквих је много. Ко је и због чега годинама одуговлачио са гашењем Међународног института за нестала лица? Шта ће бити са 618.000 марака? Ко је пунио џеп и градио своју срећу на хиљадама туђих несрећа? Када ће да одговарају за то?

Ова питања, под хитно, морају добити одговоре и да се једном за сва времена заврши тражење и идентификација несталих.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана