Од ФБиХ 0 марака

Маријана Миљић Бјеловук

Федерација БиХ која се годинама дичи како је јачи ентитет и како фирме из Српске прелазе на њену територију због бољих услова пословања, у јеку пандемије вируса корона, показала је своје право лице. Хваљења није недостајало ни у вези са питањем фирми из Србије, за које су наводили да заобилазе Српску и да оснивају пословнице на подручју ФБиХ. Наиме, тим истим фирмама, које јачају њену економију и доприносе расту и развоју, институције Федерације у најтежим временима нису помогле ни на који начин. За њих није издвојен ниједан фенинг. Та политика помоћи Федерације по свему судећи биће настављена и даље, јер нико од челника тог ентитета не најављује да ће на било који начин помоћи предузећима.

Са друге стране, за Српску се не може рећи исто. Колико год грцали у проблемима у вријеме пандемије вируса корона, Влада РС је помогла и те како домаћим фирмама, али и онима којима је сједиште у Федерацији. Наравно, увијек ће се наћи она друга страна, која тврди да то није довољно. Али та друга страна све ово вријеме не позива и не апелује на институције Федерације БиХ да реагују и да помогну тамошња предузећа из РС, која затварају своје погоне и отпуштају десетина хиљада радника, јер су од Владе тог ентитета добили једно велико ништа. А да је којим случајем стање другачије у земљи и да је Федерација помогла фирмама из РС, а Српска није онима из Федерације дигла би се што би наш народ рекао и кука и мотика. Те галаме сада нема.

Не треба заборавити ни наслове у медијима од почетка пандемије. Тако смо сваки дан могли да прочитамо да БиХ добија паре од Европске уније, Свјетске банке, Међународног монетарног фонда, Норвешке, Азербејџана и низа других држава широм свијета као и разних невладиних организација. Јасно је да су се милиони и милиони слили у земљу, који се дијеле даље према ентитетима и Брчко дистрикту.

Гдје су нестали и утрошени сви ти силни милиони? Зар од свих  тих силних пара ни марка није могла да буде издвојена за фирме из Српске у Федерацији, ако већ за то није новца било у буџету тог ентитета. Али као и увијек, тако и овај пут, нећемо сазнати на који начин су потрошени новац који је стигао и даље стиже у БиХ.

Због такве политике помагања Федерације, нарушена је и конкуренција на тржишту. Посљедње наде привредници полажу у Конкуренцијски савјет БиХ  и од њихове одлуке зависиће даље дјеловање. Међутим, чисто сумњамо да ће и одлука Конкуренцијског савјета ако буде позитивна утицати на федералне институције.

Каква год да одлуку федералне институције донесу, као и увијек, и сада се показало ко је у невољи прије притекао. Док Српска најављује и спрема и други пакет помоћи, федералне институције о том питању ћуте. А ћуте и они који су одувијек прозивали Српску о свим тим питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана