Оцјена уставности

Ведрана Кулага Симић

Уставни суд Републике Српске неријетко је био затрпан захтјевима за заштиту виталног интереса бошњачког народа које су куцали њихови представници у Вијећу народа РС.

Иако је то њихово законско право, као и друга два народа на том нивоу законодавне власти Српске, много пута није било потребно ни читати оно што су срочили јер је било јасно да је крајњи циљ блокада и само блокада. То се могло чути од правних стручњака, као и од посланика из скупштинске сале па и оних који само, како кажу, прате годинама дешавања на политичкој сцени Српске.

Сада је на ред и "провјеру" дошао Закон о референдуму и грађанској иницијативи који је усвојен још прије пет година, али чини се да у Клубу Бошњака у Вијећу народа РС сматрају да је то штиво тек сада зрело за оцјену уставности.

Још те 2010. године, Бошњаци су ветом покушали да на неко вријеме блокирају ступање на снагу тог закона, али су стали тик пред вратима надлежне правосудне институције. Да ли ће ове године наставити тамо гдје су стали, знаће се убрзо.

Нико не оспорава права народа, да посредством клубова који и постоје у Вијећу народа, траже заштиту својих националних интереса па и оцјену уставности закона за које сматрају да нису у складу са законом и уставом, али да је ријеч о чистој злоупотреби видјели смо и више него довољно пута. Од избора Владе Српске до бројних закона. Само да они не би одмах ступили на снагу и били спроводиви, а све некако мирише на то да се такав сценарио пише и сада, у вријеме када је Српска оцијенила да не може више да чека да правосудне институције на нивоу БиХ саме поправе своје владање и да о томе свој суд треба да дају грађани Српске.

Када ће то бити, зависи од доста фактора, а један од њих је и идући корак делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС. Ако се одлуче за оцјену уставности и законитости Закона о референдуму и грађанској иницијативи, мораће прво да детаљније образложе зашто то нису урадили прије пет година. Чисто да не буде недоумица.

У цијелој причи је јасно да су бошњачки представници често  куцали на врата Уставног суда РС, а одлазили празних руку јер би суд махом одлучио да њихова права нису повријеђена овим или оним законом.

Српска сада чека расплет или нови заплет, срећом неће дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана