Обрни, окрени

Вељко Зељковић

У Парламенту БиХ не може се наћи ни слика заставе Републике Српске, а камоли комадић ове тробојке. Нема је, иако у раду ове институције партиципирају представници оба ентитета. Равноправно. Тако би бар требало да буде. Борислав Бојић је одлучио да отвори ову причу.

Овај посланик Демократског народног савеза у Представничком дому Парламента БиХ затражио је да се у сали Представничког дома и Дома народа постави застава РС. Али и ФБиХ и Брчко дистрикта. Да поред државне равноправно стоје и ове три.

Зашто би некоме то сметало?

Бојић је овај приједлог изнио приликом расправе о  Приједлогу закона о допунама Закона о застави БиХ. Саша Магазиновић, предлагач ових измјена, сматра како је врло битно да се законом дефинише начин истицања државних симбола.

Наводно је и струка дала своје мишљење. Магазиновић је затражио да се застава убудуће истиче и користи у свом “нормалном” положају, што значи да су бијеле звјездице ближе јарболу, а он увијек са лијеве стране.

Уколико би се она, пак, истицала вертикално, да се онда она - “из нормалног хоризонталног положаја у вертикални положај доводи ротацијом слијева надесно, у правцу кретања казаљке на сату”. 

Можда је требало и одредити тачне димензије заставе, али и величину барјака, те од ког материјала може бити сачињен. Да не би касније било неких недоумица.

Када би неко “са стране” читао овај приједлог, вјероватно би се запитао о каквој се то држави ради. Можда немамо плате од 2.000 марака (они који предлажу овакве законе имају и дупло веће), али зато ћемо имати закон у којем ће бити тачно дефинисано у ком правцу казаљке на сату ће се моћи окретати застава БиХ.

Уколико неко погријеши, биће санкционисан. Да не би било неспоразума, можда би у РС требало да размисле да донесу сличан закон, јер би неко могао погрешно истакнути заставу, окренути је наопачке, па тако изазвати међународни инцидент. Шта ако неко помисли да се ради о руској застави?

Подсјећања ради, овај закон је већ мијењан у два наврата. Посљедњи пут 2014. године, када су додате казнене одредбе за погрешно коришћење државних симбола. Обрни, окрени... је л' оно би на десну или лијеву страну...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана