“Обрачун” возача због поскупљења горива

Анита Јанковић-Речевић

Најављени “обрачун” возача у БиХ због константног поскупљења горива са онима који кроје цијене нафтних деривата, али и надлежним институцијама које окрећу главу од овог проблема, једини је кец у рукаву којим би се могло стати у крај све јачим ударима по џепу грађана.

Цијена литра горива посљедњих мјесеци отишла је у небо, а незадовољни возачи одлучни су да у недјељу у 17 часова зауставе своја возила гдје год се у том тренутку буду налазили. На тај начин желе да упозоре да се хитно нешто мора промијенити.

Власници четвороточкаша, превозници и привредници поручују да су одлучни у намјери да надлежне присиле да предузму кораке који ће зауставити неконтролисани раст цијена горива.

На једночасовну блокаду саобраћаја натјерала их је мука, јер им је досадило да из мјесеца у мјесец на бензинским пумпама остављају и по пола муком зарађене радничке плате, која је неколико пута нижа од европског просјека.

Властима у БиХ, када су доносиле одлуку о повећању акциза на гориво, било је важно само да нађу сталне изворе прихода за изградњу аутопутева и крпљење рупа, а никоме није пало на памет да прво покушају наћи начине да се радницима повећају плате. Сваки нови мјесец у БиХ биљеже додатна поскупљења, а цијене горива од фебруара, када су уведене посебне путарине на литар деривата, повећање су више од пет пута, а при томе плате, социјална давања и друга примања нису повећани ни за фенинг.

Колико је БиХ апсурдна земља показује чињеница да нови намети на гориво нису допринијели изградњи нити милиметра пута, јер власти у БиХ мјесецима не могу доћи до договора како да распореде прикупљени новац.

Појединци из Владе ФБиХ, жељни опструкција, противе се расподјели новца на начин који се примјењује од 2009. године, због чега је блокирано око 120 милиона марака.

Неодговорно понашање владајућих, подметања, порицање одговорности и политичка препуцавања одавно су заморили грађане, којима је главни циљ постао напуштање земље и одлазак у иностранство. Уколико фотељаши хитно не схвате да вуку погрешне потезе и не почну да раде у интересу свог народа, блокаде саобраћаја неће бити из бијеса и бунта због поскупљења горива већ због масовног одласка грађана, који ће трчећим кораком напустити БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана