Обрачун са криминалом

Горан Обрадовић

Хапшењем припадника криминалне групе Дарка Елеза у акцији "Лутка", са улице су склоњени веома опасни криминалци који су већ дужи низ година чинили кривична дјела и сијали страх међу становништвом.

Ријешена су тешка убиства која су се десила током обрачуна између криминалних група на чијем челу су били некадашњи кумови Дарко Елез и Ђорђе Ждрале, као и више оружаних пљачки.

Тако је полиција коначно разријешила убиства Рамиза Делалића Ћеле, Бориса Говедарице, Владимира Мачара и Радета Магазина, као и неколико покушаја ликвидације Ждрале, који је то успио да избјегне.

Изјаву директора Државне агенције за истрагу и заштиту (SIPA) Горана Зупца послије спроведене акције, да је ово "почетак краја организованог криминала" треба схватити веома озбиљно. Јер, послије хапшења 25 криминалаца, који су повезани са још опаснијим особама, поставља се питање могу ли полицијске агенције у БиХ да стану на пут једном од најопаснијих криминалаца у региону - нарко-босу Насеру Кељмендију.

Иако је он сасвим вјероватно био главна мета полиције, по ко зна који пут успио је "неокрзнут" да пребјегне. Сам Кељменди већ дуже вријеме био је као на длану полицијским структурама слободно се крећући од Сарајева до Подгорице и Улциња.

Да ли се баш сада, када се припремала и спроводила једна од највећих полицијских акција усмјерена, између осталих, и према њему, случајно или не нашао изван БиХ, несумњиво ће се спекулисати идућих дана.

Ако се занемари бијег Кељмендија, може се рећи да је ова акција спроведена веома успјешно.

Ухапшени су криминалци који ни од чега нису презали приликом остваривања својих циљева, не штедећи ни недужно становништво. Тако је приликом ликвидације Владимира Мачара, којем је подметнута експлозивна направа у близини његовог кафића на аутобуској станици у Палама, погинуо и Раде Магазин који је туда случајно наишао.

Чишћење БиХ од криминала не смије да стане на овоме. Најава почетка краја организованог криминала тек треба да покаже колико су полицијске агенције у БиХ спремне да зађу у криминалне структуре.

А предаха посебно не смије да буде све док је Насер Кељменди на слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана